.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Предменструалният синдром (ПМС) има депресивен ефект върху мозъка

Евгений Милов | преди 23 седмици
марла сингър
Хелена Бонам Картър като Марла Сингър в "Боен клуб"
Повече не се чудете защо се чувствате така преди месечния цикъл

За повече жени е трудно да си обяснят чувството на тревожност и потиснатост, свързани с настъпването на менструалния цикъл, но те имат много специфична причина - и това е един и същ хормон, използван в много случаи за контрол на раждаемостта в противозачатъчните медикаменти.

Според Американския конгрес на акушерите и гинеколозите 85% от жените изпитват предменструален стрес в дните, предхождащи месечния цикъл.

Състоянието е съпътствано с физически симптоми като болки в ставите или гърдите, главоболие и безсъние, както и често от негативни чувства, свързани с безпокойство, стрес или гняв - те обикновено са най-неприятната част от нещата. Какво всъщност се случва в мозъка, че прави предменструалния синдром (ПМС) толкова тежко изпитание всеки месец?

Всичко очевидно се свежда до един хормон - прогестерон, коментира Ингер Сандстрьом Порома от Университета в Упсала в Швеция, един от водещите експерти по мозъчния метаболизъм и половите хормони.

Прогестеронът, който се освобождава след овулацията, е една от двата основни женски хормона. Другият - естрогенът, се освобождава през първите две седмици от цикъла и има като цяло благоприятен ефект върху настроението на дамите.

Естрогенът увеличава в мозъка серотонина - хормонът, който най-често се свързва с щастието и усещането за благоденствие. От друга страна, прогестеронът може да има депресиращ ефект върху главния мозък.

Последните изследвания на хормоналните контрацептиви за контрол на раждаемостта откриват ясна връзка между тях и депресията. Това едва ли е изненадващо, казва експертката, тъй като всички хормонални контрацептиви съдържат прогестерон, а някои са само чист прогестерон.

Противозачатъчните хапчета правят живота на жените по-нещастенКонтрацептивите рефлектират негативно върху менталното здраве на дамите
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Пускате ли снимки на децата си в социалните мрежи?