.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Противовъзпалителна диета, включваща кафе, шоколад и червено вино, намалява риска от преждевременна смърт

Евгений Милов | преди 45 седмици
кафе, шоколад и червено вино
Снимка: iStock
20% по-малък риск от смърт поради сърдечно-съдови болести и 13% по-нисък риск от смърт поради раково заболяване

Ново проучване показа, че консумацията на някои противовъзпалителни храни може да бъде свързано с по-дълъг живот. Освен плодове и зеленчуци, тези храни и напитки включват също кафе, червено вино и шоколад.

Възпалението може да бъде причина за заболявания като рак, сърдечно-съдови проблеми и деменция.

Резултатите от новото проучване, ръководено от Йоана Калуза, установяват, че "противовъзпалителната" диета е свързана с по-нисък риск от преждевременна смърт. Изследователите са анализирали медицинските данни на повече от 68 000 мъже и жени от Швеция на възраст между 45-83 години.

Експертите са установили, че участниците в проучването, които са следвали диета, състояща се от противовъзпалителни храни като плодове и зеленчуци, чай, кафе, пълнозърнест хляб, зърнени закуски, нискомаслено сирене, зехтин или рапично олио, ядки, шоколад и умерени количества червено вино и бира са с 18% по-малка вероятност да умрат преждевременно.

кафе, шоколад и червено вино
Снимка: iStock

По-конкретно, следващите диетата участници имали 20% по-малък риск от смърт поради сърдечно-съдови болести и 13% по-нисък риск от смърт поради раково заболяване.

Ползите от противовъзпалителната диета се наблюдавали дори при пушачите, в сравнение с пушачите, които не следвали хранителния режим.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Journal of Internal Medicine".

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Пускате ли снимки на децата си в социалните мрежи?