Ако не успявате да си набавите достатъчно зеленчуци с храната, със сигурност ще се радвате да научите, че трябва да ядете само един вид зеленчук, за да подобрите здравето си.

Д-р Рангън Чатърджи от Великобритания, кореспондент на програмата "Доктор в къщата" на Би Би Си, казва, че има само един зеленчук, който наистина трябва да ядем - броколи. "Броколите са животоспасяващи", казва той за британския "Daily Mail".

Чатърджи твърди, че зеленчукът увеличава чревните бактерии на хората, което спомага за поддържане на имунната система и подобряване на здравето.

Броколите принадлежат към семейство Кръстоцветните, чиято цветна глава се консумира като зеленчук - зеле, карфиол, брюкселско зеле и други. Тези зеленчуци доставят много хранителни вещества на организма срещу малко калории.

Снимка: iStock

Консумирането на голямо количество кръстоцветни зеленчуци е свързано с по-нисък риск от рак, особено рак на белия дроб и дебелото черво - благодарение на веществото сулфорафанът, което може да потисне ензим, свързван с развитието на раковите клетки.

Ниският прием на витамин К е свързан с по-висок риск от фрактура на костите, като само една купа броколи осигурява 92 микрограма витамин К, което е над 100 процента от препоръчителния дневен прием. 

Консумирането на достатъчно количество витамин К подобрява здравето на костите, като подобрява абсорбирането на калция и намалява екскрецията му в урината. Същевременно една купа броколи съдържат 43 милиграма калций.