Динята – кралицата на летните плодове. Хрупкаво-сочно блаженство, натежало от зрялост и свежест. Този чуден плод ни дарява с благодатта и уханието на лято, а когато есента наближи, ни се приисква още мъничко да го задържим сред букета от други плодове, кичещи трапезата ни през целия горещ сезон. Е, има начин. И той е... като затворим сладостта и аромата й в стъклено бурканче. За целта обаче основното, което ще ни трябва, не е нищо друго, освен няколко резена динена кора... ;)

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Продукти:

1 кг динени кори
700 г захар
1/2 ч.л. сол
Индрише на вкус
Сокът на ½ лимон
1 л вода

Почистете корите от външната зелена част и вътрешната розова. Настържете ги, нарежете ги на малки формички и ги сварете в кипяща вода за 3 минути. Отцедете и повторете варенето в кипяща вода още 2 пъти. Отцедете и изплакнете със студена вода. Отново отцедете добре. Кипнете захарта с водата на умерен огън и варете около 10-15 минути докато се сгъсти.

Добавете корите и варете до силно сгъстяване на сиропа. Тъй като сладкото се отпуска след охлаждане, е препоръчително сиропът да е много гъст.

Добавете индришето, солта, лимоновия сок и разбъркайте още 2-3 минути. Преди да го разпределите в бурканчета, оставете сладкото за няколко часа да се охлади.

Поднесен в коктейлни чаши и украсен със звезден анасон, диненият конфитюр се превръща в превъзходен десерт, милващ сетивата с полъха и сладостта на лятото.

Снимка: mjskitchen.com