След своето обявяване книгата "Свидетелства за прехода" от министър-председателя (1997-2001 г.) и настоящ директор на Центъра за анализ и управление Иван  Костов се превърна в едно от най-очакваните книжни събития на българския пазар.

Мемоарите ще се появят на 11 април, а на същата дата от 18:30 ч. в зала "Концертна" на Централен военен клуб ще се проведе и премиерата на книгата с участието на писателя и главен редактор на издателство "Сиела" Захари Карабашлиев и проф. Калин Янакиев.

Поради големия интерес към заглавието книгата ще бъде представена и в още четири български града:

17 април 2019 г., 18:00 ч. – Зала „Съединение”, Регионален исторически музей, Пловдив. Книгата ще представи Руси Чернев;

18 април 2019 г., 18:00 ч. – Хотел „Верея“, Зала 1. Книгата ще представи Станимира Димова.

23 април 2019 г., 18:00 ч. – Пресцентър, Фестивален конгресен център, Варна. Книгата ще представи Захари Карабашлиев.

24 април 2019 г., 18:00 ч. –  Зала „Георги Баев” в Културен център „Морско казино”, Бургас. Книгата ще представи Захари Карабашлиев.

Достъпът до събитията е свободен за всеки, който проявява интерес към най-драматичното десетилетие на българския преход, изиграло основна роля за развитието на България.

В центъра на мемоарите си Иван Костов поставя страната и процесите, през които тя преминава до поканата за започване на преговори за членство в Европейския съюз в края на 1999 г. По този начин 47-ият премиер създава важен исторически документ, даващ началото на нов, необходим, макар и закъснял разговор за пътя и цената на модернизирането и европеизирането на България.

Снимка: Сиела

"Драматичното десетилетие на прехода през погледа на държавника, реформатора, строителя на съвременна България Иван Костов – самото това прави тази книга изключително важен исторически документ, който със сигурност ще възбуди (или възобнови) обществения дебат около личността на големия политик. Само че в центъра на неговите мемоари стои не той самият, а страната ни – борбата за нейното демократизиране, модернизиране и европеизиране. И тъкмо тази – както ще се увери читателят – тежка, мъчителна борба е онова, което все още не е достатъчно (и достатъчно честно) осветлено за българското национално съзнание. А личното свидетелство на Иван Костов е от неоценима важност за това осветляване. Началото на усилията – в една собствено фалирала към началото на 1990 г. държава, разногласията вътре в СДС (на "перестройчици", реставратори носталгици и същински реформатори), непрекъснатата съпротива на бившите комунисти: всичко това – концентрирано в лица и събития, които помним, но за които все още трудно се ориентираме – е изложено с невероятна откровеност, непреборима обоснованост (и понякога безпощадна критичност и самокритичност) от големия държавник. След това – периодът на Виденовата криза и вече личното лидерство в процесите по нейното разрешаване от страна на Костов – трудните реформи, драматичните събития около войната в Югославия, решителният отказ да дадем небето си на Русия, осигуряването на бъдещето ни в ЕС и НАТО. Всичко това е разказано от автора на тези мемоари без самоизтъкване, но и без да са оставени без отговор нито една инсинуация и клевета, които и до днес следват министър-председателя (1997-2001 г.), оставил най-дълбоката диря в най-новата ни история", пише проф. Калин Янакиев