Колкото повече деца има една майка, толкова по-малко зъби ще има по-късно през живота си - майките с 3 деца имат средно с 4 зъба по-малко от майките с 2 деца, сочат резултатите от изследване на германски учени от Хайделбергския университет.

"Въз основа на откритието ни, повишеното промотиране на орална хигиена, храни, които не увреждат зъбите и редовните прегледи при стоматолог са подходящи за настоящите и бъдещи майки", коментира Франк Габел от университета.

Специалистите са анализирали данни, събрани през 2013 г. сред близо 35 000 възрастни над 50-годишна възраст от 14 европейски страни и Израел. Участниците в проучването са загубили средно по 10 зъба през живота си.

Загубата на зъби нараствала с възрастта, като жените на 50 и 60-годишна възраст били изгубили почти 7 зъба, докато 80-годишните мъже и по-възрастните - средно 19 зъба.

Изследователите също така установили, че майките, които са родили трето дете, след като първите две са от един и същи пол, имали много повече липсващи зъби от жените, чиито първи деца са били от различен пол. Подобна разлика не се наблюдава при мъжете.

Освен това, съществува тенденция жените с по-ниско образование да имат повече липсващи зъби в устата си, отколкото дамите с по-високо образование. Проучването не установява категорична причинно-следствена връзка, като са необходими допълнителни изследвания, за да се изясни връзката между по-голямото семейство и по-малкото зъби.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Journal of Epidemiology & Community Health".