Еко активистката Грета Тунберг разкри за синдрома на Аспергер, като обясни защо не говори често за живота си със състоянието.

Миналата седмица Тунберг пристигна в Ню Йорк, след като прекара 15 дни в морето, за да участва на срещата на върха на ООН за климатичните промени. След пристигането си в Голямата ябълка 16-годишната шведка използва социалните мрежи, за да отговори на някои от злонамерените коментари, които е получила по отношение на външния си вид и това, че е "различна".

"Когато хейтърите нападат външния вид и различията ви, това просто означава, че не им е останало нищо друго, за което да се хванат. И тогава знаете, че печелите!", пише Тунберг в профилите си в социалните мрежи.

"Имам синдрома на Аспергер и това означава, че понякога съм малко по-различна от нормата. И - предвид точните обстоятелства - да бъдеш различен е суперсила", отсича 16-годишната активистка.

Снимка: Getty Images

Тунберг подчертава, че причината да говори публично за диагнозата си, е не защото иска да се "скрие" зад нея, а заради това как "невежите хора" могат да реагират.

"Знам, че много невежи хора все още го смятат за "болест" или за нещо негативно. И повярвайте ми, диагнозата ми ме е ограничавала преди", заявява шведската ученичка.

"Преди да започна да протестирам в училище, нямах енергия, нямах приятели и не разговарях с никого. Просто седях сама вкъщи, страдах от хранително разстройство. Всичко това вече изчезна, откакто открих смисъл - в свят, който понякога изглежда повърхностен и безсмислен за толкова много хора", допълва Грета.

Множество потребители в социалните мрежи изразиха възхищението си от посланието на Тунберг. 

Синдромът на Аспергер е психично разстройство от аутистичния спектър, характеризиращо се със значителни трудности в социалното взаимодействие и невербалното общуване, съпътствани от ограничени и повтарящи се модели на поведение и интереси.

За хората със синдром на Аспергер често е типичен силен, почти маниакален интерес към дадена област, докато при необичайни за тях дейности може да имат трудности. Често поради усамотение такива хора може да преживеят депресивни състояния, които може да окажат влияние на имунната система. Състоянието Аспергер е познато още като синдром на "малкия професор", защото въпреки негативите тези хора са по-интелигентни от останалите в дадена област. Те трудно създават и поддържат приятелства, защото най-често са вманиачени в своите интереси, говорят само за тях.