За да дадем сладък старт на работната седмицата, подбрахме няколко сладки рецепти от нашия форум – различни по натюрел, но еднакво съблазнителни. Имат и още едно немаловажно качество – приготвят се бързо и лесно. Така че... хвърлете им по един гладен поглед, оценете достойнствата им и... си изберете с коя да започнете...Ние поставяме началото с една класическа рецепта за стара домашна торта...
Домашна "лимонадена" торта
Продукти за блатовете:
6 яйца
2 ½ ч.ч. захар
½ ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко
3 ванилии
1 с.л.сода
3 ½ ч.ч. брашно
За крема:
3 яйца
8 с.л. брашно
2 ванилии
1 ч.ч. захар
1 л прясно мляко
Приготвяне:
Разбиват се продуктите за блатовете с миксер. В млякото се слага содата да шупне. Готовата смес се разделя на три равни части. Едната се изпича така, във втората се слагат няколко лъжици какао, в третата – орехите, бадемите и крокана. Трите блата се изпичат и се оставят да изстинат. Прави се сироп от 3 чаши вода и 6 ч.л. захар за сиропиране на блатовете.
Приготвя се крема, като към затопленото мляко и захар на тънка струйка се прибавят разбитите яйца и брашното. Бърка се непрекъснато. Всички получени продукти трябва да са добре охладени, особено крема.
Слага се в поднос първият блат и се сиропира, залива се с дебел слой от изстиналия крем и се настъргва шоколад. След това се слагат вторият и третият блат по същия начин. Отгоре се залива обилно с крем и се украсява с орехи, бадеми и настърган шоколад. Оставя се в хладилника да престои поне 5 часа.
Шоколадова торта с рула
Продукти:
2 шоколадови рула
400 г заквасена сметана
300 г течен шоколад
2 банана
5 бисквити ''Закуска'' или 1 готов блат
2 желатина
Приготвяне:
Нарязваме рулата и ги редим на дъното на кръгла купа (може да сложите фолио на дъното на купата за по-лесно обръщане). Разбиваме сметаната с течния шоколад.
Към разбитата сметана и шоколад добавяме 2 желатина. Объркваме шоколадовата смес с нарязаните банани и изсипваме в купата, като преди това сме прибавили и желатина.
Ако ни остане малко от рулото, нарязваме го на малки трохи, които разбъркваме с шоколадовата смес. Оставяме за 2-3 часа в хладилника да стегне и обръщаме върху поднос.