Най-типичната средиземноморска кухня е италианската. Тя се слави и като една от най-изтънчените, обичани и вкусни не само в региона, а и по целия свят. На вниманието ви поднасяме 5 избрани класически блюда от неизброимото количество специалитети, с които италианците се гордеят. Всяка рецепта е за 4 порции:

1. Фетучини със сьомга в сметанов сос

Пуснете 225 г паста фетучина във вряща вода. Оставете да заври отново и намалете котлона. Не похлупвайте. Варете, като бъркате леко и изчакате според указаното на опаковката време, за да се сготви "ал денте". Щом пастата се свари, изсипете я в голям гевгир, Леко стръскайте, за да се отцеди водата.

Междувременно загрейте 2 с.л. зехтин в тиган и на умерен огън под капак задушете 5 минути 4 стръка ситно нарязан зелен лук и 340 г пресни или замразени аспержи, нарязани на малки парченца. Добавете 400 г леко осолена сьомга, почистена и обезкостена, 1 с.л. ситно нарязани каперси, черен пипер и 285 мл пълномаслена сметана и гответе още 5 минути, като бъркате от време на време. Разбъркайте отцедените фетучини със сместа от аспержи и сьомга. Сипете в чинии и поднесете с резенчета лимон и зелена салата.

Паста със скариди >>

2. Лазаня с броколи и рикота

Разтопете в тенджера 60 г краве масло и запържете 1 средно голяма глава кромид лук, ситно нарязана. Смесете с 60 г брашно и изчакайте 1 минута, после постепенно добавете 285 мл прясно мляко и 425 мл пилешки или зеленчуков бульон. Оставете да заври, като бъркате, докато сосът се сгъсти и стане еднороден. Овкусете с ¼ ч.л. сол, индийско орехче, черен пипер и 1 с.л. горчица. Задушавайте 2 минути. Свалете от котлона и сипете 120 г настъргано сирене пармезан, докато се разтопи. Похлупете съда и го оставете настрана.

Поставете 250-300 г пакет лазаня в тавичка, залейте с гореща вода и я оставете 5 минути да омекне. Отцедете добре. Загрейте 2 с.л. зехтин в тиган и запържете 100 г кедрови ядки, докато станат златистокафяви. Извадете ги в чиния. В тигана поставете 340 г броколи, накъсани на розички и пържете 2-3 минути. Добавете 120 г нарязани пресни гъби, 1 пресована скилидка чесън и бъркайте още 2 минути.

Намаслете недълбок съд и на дъното му разстеле половината лазаня, така че корите й леко да се застъпват. Отгоре изсипете 125 г сирене рикота, сместа с броколите и 1/3 от пармезановия сос. Повторете пластовете още 2 пъти и наръсете 30 г пармезан. Загрейте фурната до 180 градуса. Печете 1 час, докато горният пласт се покрие със златиста коричка. Украсете с босилек.

Лазаня по моряшки >>

3. Италиански качамак със сирене и рататуй

За да приготвите рататуя, загрейте 2 с.л. зехтин в голяма тенджера на умерен огън и добавете 1 глава червен лук, 2 счукани скилидки чесън, 1 нарязана червена или жълта чушка, 1 малък патладжан и 1 голяма червена люта чушка. Похлупете тенджерата и задушете, като бъркате от време на време, за 10 минути или докато зеленчуците започнат да омекват. Добавете сол и смлян черен пипер.

Междувременно сипете 1 л врящата вода в голяма тенджера с незалепващо покритие, оставете да заври отново и добавете 1 ч.л. сол. Сипете 200 г качамак във водата постепенно, като бъркате. Намалете огъня и продължете да бъркате интензивно, докато качамакът започне да се сгъстява и да ври леко. Не трябва да се образуват бучки. Свалете от огъня и добавете 150 г сирене (в оригината рецепта – фонтина или долчелате). Посолете със смлян черен пипер, похлупете и оставете настрани.

Добавете 400 г нарязани домати към рататуя и варете още 10 минути или докато зеленчуците омекнат. Добавете няколко накъсани листенца босилек. Сипете качамака в чинии и поставете рататуя отгоре.

Юнашки качамак >>

4. Пица "Наполитана"

Сипете в купа 350 г пшенично брашно, прибавете 1 пакетче суха мая, ½ ч.л. сол и разбъркайте. В средата направете кладенче. В него сипете 200 мл хладка вода и 2 с.л. зехтин. Разбъркайте с миксер от средата навън, докато се получи лепкаво тесто. Ако е необходимо, добавете още малко вода. Леко поръсете работната повърхност с брашно. Отгоре поставете тестото, което се меси интензивно с ръце и се бие около 10 минути, докато стане еластично и престане да лепне. След това отново сложете в купата , покрийте с кърпа и оставете 1-1 ¼ часа на топло да втаса, докато удвои обема си.

Обелете и нарежете на тънки кръгчета 2 глави кромид лук, какълцайте 2 скилидки чесън. В тиган загрейте 1 с.л. зехтин и добавете лука и чесъна. Задушете при непрекъснато бъркане. Сипете 2 консервни кутии домати. Подправете с ½  ч.л. захар, сол и черен пипер. Сложете соса за 5 минути на умерен огън, за да се сгъсти. Снемете от котлона и оставете настрана да се охлади.

Намажете тавата с 1 с.л. зехтин. Месете тестото върху поръсената с брашно работна повърхност. Разточете блат с диаметър около 40 см и сложете в тавата. Добавете към соса 6 стръка накъсани на широки ленти босилек, като бъркате. Поръсете блата с 150 г твърдо настъргано сирене (по оригиналната рецепта – Грана Падано). От края оставете свободни около 2 см. След това намажете блата със соса, като отстрани оставите 1 см.

Нарежете 250 г сирене моцарела на тънки филийки и наредете върху соса. Разполовете надлъжно 8 броя филета аншоа и заедно със 150 г черни маслини разпределете отгоре равномерно Оставете пицата на топло да втаса около 15 минути. Печете пицата 20-25 минути в предварително загрята на 220 градуса фурна., докато по края стане хрупкава и сиренето се разтопи. Извадете, нарежете на парчета и сервирайте веднага. 

Пица с четири вида сирене >>

5. Торта Тирамису

Петото ни предложение е неподражаемата и любима на всички ни торта Тирамису. Пленяваща с нежната си медена плънка, тази италианска сладка творба се нарежда сред най-великолепните и обичани сладкиши по целия свят. Вижте пълната рецепта тук >>