Най-типичната средиземноморска кухня е италианската. Тя се слави и като една от най-изтънчените, обичани и вкусни не само в региона, а и по целия свят. На вниманието ви поднасяме 5 избрани класически блюда от неизброимото количество специалитети, с които италианците се гордеят. Всяка рецепта е за 4 порции:
1. Фетучини със сьомга в сметанов сос
Пуснете 225 г паста фетучина във вряща вода. Оставете да заври отново и намалете котлона. Не похлупвайте. Варете, като бъркате леко и изчакате според указаното на опаковката време, за да се сготви "ал денте". Щом пастата се свари, изсипете я в голям гевгир, Леко стръскайте, за да се отцеди водата.
Междувременно загрейте 2 с.л. зехтин в тиган и на умерен огън под капак задушете 5 минути 4 стръка ситно нарязан зелен лук и 340 г пресни или замразени аспержи, нарязани на малки парченца. Добавете 400 г леко осолена сьомга, почистена и обезкостена, 1 с.л. ситно нарязани каперси, черен пипер и 285 мл пълномаслена сметана и гответе още 5 минути, като бъркате от време на време. Разбъркайте отцедените фетучини със сместа от аспержи и сьомга. Сипете в чинии и поднесете с резенчета лимон и зелена салата.
2. Лазаня с броколи и рикота
Разтопете в тенджера 60 г краве масло и запържете 1 средно голяма глава кромид лук, ситно нарязана. Смесете с 60 г брашно и изчакайте 1 минута, после постепенно добавете 285 мл прясно мляко и 425 мл пилешки или зеленчуков бульон. Оставете да заври, като бъркате, докато сосът се сгъсти и стане еднороден. Овкусете с ¼ ч.л. сол, индийско орехче, черен пипер и 1 с.л. горчица. Задушавайте 2 минути. Свалете от котлона и сипете 120 г настъргано сирене пармезан, докато се разтопи. Похлупете съда и го оставете настрана.
Поставете 250-300 г пакет лазаня в тавичка, залейте с гореща вода и я оставете 5 минути да омекне. Отцедете добре. Загрейте 2 с.л. зехтин в тиган и запържете 100 г кедрови ядки, докато станат златистокафяви. Извадете ги в чиния. В тигана поставете 340 г броколи, накъсани на розички и пържете 2-3 минути. Добавете 120 г нарязани пресни гъби, 1 пресована скилидка чесън и бъркайте още 2 минути.
Намаслете недълбок съд и на дъното му разстеле половината лазаня, така че корите й леко да се застъпват. Отгоре изсипете 125 г сирене рикота, сместа с броколите и 1/3 от пармезановия сос. Повторете пластовете още 2 пъти и наръсете 30 г пармезан. Загрейте фурната до 180 градуса. Печете 1 час, докато горният пласт се покрие със златиста коричка. Украсете с босилек.