При съхранението на хранителните продукти под влияние на кислорода и слънчевата светлина съдържанието на витамини тяхпостепенно намалява. Това се отнася в най-голяма степен за витамин С, който е най-чувствителен и най-лесносе разрушава при въздействието на кислорода. В по-малка степен се засяга и витамин А. През лятото трябва да бъдем особено предпазливи по отношение на съхранението на хранителните продукти, поради високите температури на въздуха, които допринасят за по-бързото разваляне на храните, а оттам и до увеличаване риска от инфекции при децата.

Ето защо е необходимо да спазвате следните правила, за да бъде храната пълноценна и полезна за детския организъм:

1. Съхранявайте зеленчуците на хладно и тъмно!

За по-дълготрайно съхраняване за предпочитане е  замразяването, при което витаминоразграждащите ензими са инактивирани.

2. Измивайте зеленчуците и плодовете на течаща вода!

Не накисвайте зеленчуците и плодовете във вода, а ги измивайте под течаща вода, преди да ги нарежете. Така ще намалите загубата на витамини. Не ги мийте с прекалено топла вода, защото високата температура убива голяма част от пълноценното съдържание на продукта.

3. Не оставяйте листата, грудките и корените да киснат!

Измивайте ги обаче старателно на течаща вода.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement