Солена палачинкова торта

Продукти:
5 яйца
225 г брашно
200 мл прясно мляко
2 глави лук
2-3 скилидки чесън
2 с.л. олио
750 г пилешко филе
щипка захар
черен пипер
5 домата
50 мл вода
30 г краве масло
150 г настърган кашкавал
магданоз за декорация

Приготвяне:
Яйцата и солта се разбиват, добавя се брашното, а накрая – и прясното мляко. Тестото се оставя да си отдъхне 20 минути. Междувременно  се загрява олиото, в което се запържват филетата, нарязани на малки късчета, като непрекъснато се бърка, за да се получат трохи. Добавят се ситно нарязаните лук и чесън. Подправя се със сол, захар и черен пипер. Добавят се и доматите, нарязани на колелца. Вари се на тих огън няколко минути. Маслото се разделя на 6 части и се пекат 6 палачинки. Върху всяка една се разпределя част от сместа с доматите и се ръси с кашкавал. Завършва се с кашкавал. Пече се в предварително загрята на 175 градуса фурна. По желание може да се декорира с магданоз.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

 

Палачинкови кесийки

Продукти:
палачинки (според броя на къркоренията на стомаха)
пълнеж по избор (солен)
пера от зелен лук

Приготвяне:

Във всяка палачинка се поставя по малко от пълнежа по избор. За предпочитане е да се спрете на по-гъст като консистенция, за да не се разлее. Идеи - сирене, кашкавал, колбас, шунка, хайвер и каквото ви хрумне, само трябва да е солено, за да си отива с украсата.

След като пълнежът е поставен в центъра на палачинката, тя се сгъва, така че да се получи кесийка с жълтици. Завързва се със стръкче пресен лук. Поднася се на любимите хора с усмивка и настроение.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

 

Шоколадова палачинкова торта

Продукти:
5 с.л. краве масло
250 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
100 г захар
2 пакетчета
ванилова захар
щипка сол
2 яйца
400 мл прясно мляко
2 с.л. масло
250 г шоколадов кувертюр

2 банана
2 ябълки
2  кивита (или други плодове по желание)
5 с.л. ананасов сок
2 с.л. кленов сироп

Приготвяне:

Маслото се разтопява, брашното, бакпулверът, захарта, ванилията и солта се смесват. Разбиват се яйцата и се добавят млякото и маслото. Към сместа постепенно се добавят и сухите съставки. От полученото тесто се изпичат 8 палачинки, като се използват 2 с.л. краве масло. Палачинките се нареждат една върху друга, като се слепват помежду си с разтопения на водна баня шоколадов кувертюр. Оставят се на топло в леко затоплена до  50 градуса фурна. Палачинковата торта се декорира с нарязаните на парченца плодове и се залива с ананасовия сок и кленовия сироп.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos