Ще бъдем честни с вас, широкоразпространените пасти за зъби съдържат съставки, които с времето могат да навредят на организма.

Такива са натриевият флуорид, синтетичните оцветители, извлечени от нефт или въглищен катран, натриевият хидроксид (известен също като луга или сода каустик), натриевият лаурил сулфат, титановият диоксид, изкуствените подсладители и триклозан, чиито имена можем да прочетем върху етикетите на почти всички опаковки, които се продават в аптечните вериги. Най-спорната от всички съставки обаче е флуоридът.

Много специалисти подкрепят наличието на флуорид в пастите за зъби, считайки, че той носи изключителна полза при предпазването на емайлa от кариес. Други отричат това твърдение изтъквайки, че поглъщането на флуорид е вредно за здравето. 

Имайки предвид, че повечето от нас си мият зъбите над 730 пъти в годината, редно би било да помислим за някоя по-добра и безвредна алтернатива. Ние ви предлагаме цели три – лесни за приготвяне, с удивителен избелващ ефект, пасти за зъби. Ние не смятаме да навлизаве в този спор, за сметка на това представяме три алтернативи, които ще ни спестят всякакви двоумления. 

#Паста за зъби с хлебна сода и морска сол

1 ч.л. сода за хляб
½ ч.л. морска сол, фино смляна
1 капка мента, карамфил или етерично масло от портокал
няколко капки вода

Смесете съставките в малка купа и разбъркайте добре, докато се получи гъста паста. Нанесете я върху четката за зъби и Go!

#Веган паста за зъби с глицерин

Много търговски пасти за зъби включват в състава си глицерин. Той спомага за поддържането на текстурата на продукта и има избелващи свойства, но в повечето случаи глицеринът е от животински произход, а не от растителен. Ако искате обаче веган паста за зъби, съдържаща растителен глицерин, лесно може да си я приготвите използвайки:

2 с.л. растителен глицерин
4 с.л. сода бикарбонат
½ ч.л. гуарова гума
8 с.л. вода
5 капки мента, карамфил или етерично масло от портокал

Поставете всички съставки, с изключение на етеричното масло, в тенджера и варете на слаб огън, като разбърквате често в продължение на 5 минути или докато сместа се посгъсти и придобие пастообразна консистенция. След като изстине, добавете етеричното масло. Съхранявайте в стерилен буркан при стайна температура.

#Паста за зъби с кокосово масло

Тази формула замества глицерина с кокосово масло. Ароматът на кокос и етеричното масло прикриват специфичния леко натрапчив вкус на водородния пероксид, но лесно може да придадете на пастата по-сладка жилка, като добавите можете да добавите капки стевия.

6 ч.л. сода за хляб
¼ ч.л. кислородна вода
2 с.л. кокосово масло (затоплено на котлона, за да придобие течна консистенция)
10 капки мента, карамфил или етерично масло от портокал

Сложете содата за хляб в купа, добавете останалите съставки и разбъркайте до получаването на гъста каша. Добавете още малко сода и кокосово масло, ако текстурата е прекалено суха. Опитайте на вкус и ако искате по-ароматно паста. добавете още няколко капки етерично масло. Съхранявайте в непрозрачен контейнер и използвайте както обикновено.