2018 е годината на Кучето според китайския хороскоп. Заедно с него, съпътстващата го стихия е елементът Земя – тя символизира мир и спокойствие.

Древните китайци вярвали, че в света има ред и равновесие, които, ако се следват от хората, ще привлекат щастлива съдба. Фън Шуй е система на естетиката, тя използва законите на Небето и Земята с положителната Ци енергия.

Ето 10 съвета за новата 2018 година, които можете да приложите в дома си, за да привлечете повече хармония и щастие.

1. Късметлийските цветове според Фън Шуи за 2018. Във Фън Шуй има 5 елемента – Вода, Огън, Земя, Дърво и Метал. Тази 2018 година късметлийските цветове са от елемента Земя. Той трябва да присъства във всеки дом и офис. Земята ще укрепи вашия дом.  Затова внесете цветовете на този елемент. Това са телесни, земни тонове, зелено, пясъчно и нюансите на кафяво и жълто.Така ще влезете в синхрон с новите енергии.

2. Вратата представлява богатство затова трябва да е в отлично състояние. За да изтеглите енергията към входната врата, поставете красиво растение близо до нея и ако има възможност, нека влиза естествена светлина в антрето.

3. Коридорът олицетворява възможностите. Освободете го от обувки, якета и всичко останало. Сложете ги в шкафове или отделно помещение,  за да може енергията Ци да циркулира, без да се задържа. В коридора поставете красиво огледало и свежи цветя. Свежите цветя вдигат енергията на пространството.

4. Кухнята е жизненоважно пространство. Тя символизира отношението между членовете на семейството. Не бива да поставяте мивката и печката една срещу друга, това може да доведе до спорове между двойки, защото създава водно и огнено напрежение. Цветовете в кухнята също са важен фактор – избягвайте прекалено черно и червено.

5. Местоположението на готварската печка олицетворява балансираното хранене на семейството - не се поставя под прозорец или срещу входна врата (при по-малки помещения).

6. Мебелите в дневната трябва да бъдат пропорционални спрямо пространството. Не блокирайте вратите и поставете меката мебел срещу стена. За да активирате енергията на богатството, поставете лампа в ъгъла на стаята (диагонално срещу вратата).

Снимка: BETTER HOMES & GARDENS/ JUSTIN COIT

7. За спокоен сън, спалните трябва да са в светли, неутрални цветове. А леглата да имат дъски, които да са граница между стената и главата ви. Добре е леглото да бъде разположено срещу стена и в никакъв случай не трябва да сочи вратата на стаята. Поставете нощни шкафчета от двете страни на леглото, лампи и ароматизирани свещи, за да въведете романтична енергия.

8. Банята винаги трябва да се поддържа чиста. Със затворена врата и пуснат капак на тоалетната чиния. Това е зоната, в която богатството може да се изчерпа. Ако поставите растения, те са с функция да поемат водата, а тя възпрепятства потока на изчезващите пари.

9. Предната градина олицетворява вашето бъдеще. Тя трябва да е добре поддържана и чиста. Засадете любимите си цветя.

10. Задният двор символизира здравето и богатството на обитателите на къщата.  Оградите / стените трябва да са добре запазени, за да осигурят подкрепа за обитателите.