Едно от най-скъпите и търсени кафета в света е Kopi luwak или кафе от цибетка. Килограм от него може да достигне цена от 1500 евро. Чашка от тонизиращата напитка пък може да се предлага дори за 300 долара.
Кафето е 100% натурално и буквално се прави в изпражненията на азиатската палмова цибетка (Paradoxurus hermaphroditus). Процесът на разграждане кара зърната да ферментират, което ги прави изключително качествени. Минавайки през храносмилателния тракт на животното, кафето се обогатява с ензими и аромати.
Интересното е, че зърната не се смилат, а остават цели. След като цибетката се изходи, те се отделят внимателно от фекалиите, измиват се и се оставят да изсъхнат. В Азия цибетките често се отглеждат като домашни любимци. В този случай обаче те не могат сами да селектират само най-добрите зърна кафе, а се хранят с това, което стопанинът им даде. Те предпочитат само добре узрелите зърна.
Кафето, което те произвеждат е особено разпространено в Азия и Америка.
Кафето се приготвя в съотношение с вода 1:15. Задължително е зърната да бъдат смлени непосредствено преди приготвянето на напитката. Само така те запазват пълния си аромат и вкус. Кафето Kopi luwak у нас може да бъде купено на цени от 525 лв. за 114 г. Приготвя се по класическите начини - кафеварка, френска преса или филтър.