Днес фармацивтичните компании произвеждат в неимоверни количества стотици видове антибиотици. Toзи тип лeĸapcтвa обаче за съжаление yбивa и дoбpитe бaĸтepии в чepвaтa ни, ĸaтo cъщeвpeмeннo cъздaвa нови виpycи и бaĸтepии, оказващи се peзиcтeнтни нa пoчти вcичĸи видoвe извecтни aнтибиoтици.

Вместо да подлагате организма си на подобни изпитания и рискове за бъдещето му здраве, увеличете консумацията на онези храни, които са били използвани още в далечното минало като мощни средства срещу редица заболявания.

#Чесън
Чесънът е природен лек, известен с изключителните си антибактериални и противогъбични свойства. Не случайно при остри инфекции лекарите и хомеопатите препоръчват да поемаме по 3 пресни склидки дневно. Доказано е, също така, че бактериални инфекции най-добре се лекуват чрез консумацията на счукан чесън. При чревни инфекции пък се препоръчва сокът от чесън.

#Лук
Лукът, също като чесъна, има противопростудно действие и помага при редица заболявания като сърдечно-съдови, диабет и мн. др. Съдържа противовъзпалителни, противохолестеролни, противоракови и антиоксидантни съставки като кверцетин. При рязане, клетките на лука се разпукват, в резултат на което във въздуха се освобождават аминокиселини – сулфоксиди, под формата на летлив газ. Именно те са виновниците за сълзенето на очите (защитна реакция), и имат свойството да поглъщат микробите от въздуха и да предотвратяват нахлуването им им в тялото. Редовната му консумация помага на тялото в борбата му със свободните радикали и подобрява имунната защита на организма. Лукът, подобно на чесъна, е и доказано лечебно средство срещу болки в гърлото или дразнеща кашлица. Чудесен домашен сироп срещу кашлица може да си приготвите като сока от резенче лук (или 1-2 скилидки чесън) смесите с мед и малко зехтин.

#Куркума
Наричат я "златото на подправките" и "индийски шафран" заради ярко жълтия цвят. Куркумата е с топъл и леко горчив вкус. Куркуминът е активната съставка в куркумата, която има определящо значение върху нейните здравословни качества. Той е антиоксидант с противовъзпалителни и антиканцерогенни свойства. Помага за намаляване риска от много видове рак. Лекува симптомите на ревматоиден артрит, синдром на раздразненото черво, Алцхаймер и висок холестерол. Куркуминът е и много силен антиоксидант, което превръща подправката в мощно средство в борбата срещу стареенето. В комбинация с мед куркумата върши истински чудеса. 1 с.л. куркума се добавя в 100 г суров биологичен мед и се получава мощно противогрипно лекарство. Ето как да го консумирате:

Ден 1 – Вземайте по ½ ч.л. на всеки час през целия ден.
Ден 2 - Вземайте по ½ ч.л. на всеки два часа през целия ден.
Ден 3 - Вземете по ½ ч.л. три пъти на ден.
Ден 4. – продължете докато всички симптоми на болестта отминат.

#Лимон и сода
Лимоните имат изключително силно антимикробно действие с много широк спектър на действие срещу гъбични и бактериални инфекции. Те са особено ефективно средство за борбата срещу чревните и вътрешни паразити. Консумацията на лимон намалява стреса и успокоява нервите. В комбинация със сода за хляб тялото се алкализира, което от своя страна дава възможност на организма по-бързо и лесно да се пребори с болестта. Комбинацията от лимон със сода за хляб унищожава канцерогенните клетки, без да засяга здравите, което я прави чудесно средство за превенция и борба с онкологичните заболявания.

#Пчелен мед
Още в далечното минало медът е бил известен със своите мощни антибактериални свойства. Римляните го използвали за лечение на рани с цел предотвратяване на инфекциите. Установено е, че медът е и естествен антиоксидант със силни противовъзпалителни, антисептични и антибактериални качества.

#Колоидно сребро
Среброто е мощно природно антимикробно средство за борба с инфекциите . За разлика от антибиотиците, които действат само върху новообразувалите се микробиални клетки, колоидното сребро убива всички налични микроорганизми и действа, освен спрямо бактериите и гъбичките, и върху вирусите. В среда на колоидно сребро всички бактерии, вируси, гъбички загиват за 6 минути! Още в миналото са се използвали различни соли на среброто, като сребърния нитрат и сребърния йодид, различни съединения като сребърния сулфадиазин и арсфенамин и различни стабилизирани с протеини и получени по химически път колоидни продукти като коларгола. Така по химичен път се създава течен разтвор, известен като колоидно сребро. То може да убие някои микроби чрез свързване и унищожаване на определени протеини. Увеличава имунната защита на организма, помагайки в борбата му срещу различни инфекции, настинки и паразити.

#И не само...
Към списъка от природни антибиотици, описани тук, също така можем да добавим и такива съставки, като лютия червен пипер, ригана, ябълковия оцет, екстракта от семена на грейпфрут, кокосовото масло и още мн. др.