Няколко дни преди менструация при повечето жени се забелязва промяна в настроението, начина на хранене, концентрацията и т.н. Негово Величество Предменструалният Синдтром (ПМС) ни прави по-нервни, избухваме лесно, също така лесно може да се разплачем, напрегнати сме… А сладките неща - особено шоколадът, ни стават първи приятели. И всичко това без видима причина, но всъщност…
 

На какво се дължи тази промяна?

Причина за появата на ПМС е спадът в нивата на хормоните естроген и прогестерон. Този спад се отразява и на нивата на серотонина, известен още като хормон на щастието. Горепосочените симптоми обикновено започват няколко (от 3 до 7) дни преди менструация и продължават и през първите 2-3 дни от нея. Разбира се, всяка реакция и промяна на настроението и поведението, е строго индивидуална – при някои жени ПМС е силно изявен, при други почти не се наблюдава промяна.
 

Шоколад, шоколад, шоколад…


 

Промяната в нивата на хормоните е причина и за слабостта ни към сладкото в тези дни. Нежното топене на шоколада под небцето действа успокояващо, повишава нивото на серотонина и леко балансира лошото настроение с по-добро такова Сладкото действа и на безсънието. Ако подутият корем и напрежението в гърдите не ни позволяват лесно да отплуваме в света на Морфей, то малко шоколад може да ни помогне.