Красивата коса е признак на цялостно здраве. Растежът на буйна женска коса се стимулира от високото ниво на естроген в млада възраст. Обикновено оредяването на косата при жените се наследява от майката. Нормалното е, когато падат до 100 косъма на ден. Ако косопадът (алопеция) се засили, което най-лесно се вижда на четката след сресване, потърсете причината, която провокира загубата на коса.  

Причини за възникване на алопеция при жените

Стресът е най-честата причина за загуба на косата при жените. Косопадът се получава в резултат на постоянен съдов спазъм от стреса, който нарушава храненето на космените фоликули. Видимите последици от косопада са в рамките на 2-3 месеца след трудната житейска ситуация.  

Продължителна строга диета с намалено съдържание на протеини се отразява неблаготворно върху състоянието на косата. Калориите в диета трябва да бъдат не по-малко от 1500-1600 ккал на ден. Ако калорийността на храните е около 800-1200 ккал на ден съществува висок риск от косопад. Дневното количество протеини трябва да бъде не по-малко от 50-60 г. По-добре е, когато има протеини от животински произход, ядки и семена, които в състава си съдържат голямо количество витамини и минерали. Препарати с омега-3 полиненаситени мастни киселини са отлично средство срещу косопад при жените.

Хормоналният дисбаланс след раждане, в период на  менопауза, от поликистозни яйчници с увеличен тестостерон, води до последващо развитие на алопеция. Това се дължи на потискането на растежа на космените фоликули до степен на атрофия, поради по-високото тестостероново ниво. Възстановяване на косата при тази т.нар. "андрогенна алопеция" е възможно след нормализиране на хормоналния баланс.

Прогнозата за женското оплешивяване е много по-благоприятна, от това при мъжете, защото процесът е обратим. Различни маски за коса могат да бъдат използвани, както от съвременната козметика, така и домашно приготвени. Подобрение настъпва от всякакви локални дразнещи и стимулиращи процедури: масаж на главата, дарсонвал, лазерен гребен.

Повече полезна информация за стреса и биологичните фактори, водещи до това състояние>>

Повече за стреса

Един от биологичните фактори, които повишават податливостта към стреса е недостигът на магнезий. Магнезият е един от най-важните йони в човешкото тяло. Той участва в повече от 300 значими биохимични реакции в тялото. Поради множеството функции, които той има в организма, неговият дефицит може да доведе до значими последици за баланса на тялото ни.
До момента изпитванията показват, че най-добра бионаличност, т.е. усвояване от организма осигуряват органичните соли на магнезий, най-добрите от които са лактат (особено в дихидратна форма) и цитрат, чиито бионаличности при оптимални условия е близо 100%, а честотата на нежеланите реакции е много по-ниска в сравнение с други продукти, съдържащи други магнезиеви съединения.

Magne B6® e лекарствен продукт без лекарско предписание, който съдържа магнезиев лактат дихидрат, доставяйки магнезий в лесно усвоима форма – една от най-добре усвояемите от човешкия организъм форми на магнезий. Освен това лекарственият продукт съдържа витамин В6, който е важен и необходим за увеличаване на стомашната абсорбция на магнезий. Витамин В6 има синергичен ефект с магнезий. Не случайно Magne B6 e и най-използвания продукт съдържащ магнезий в целия свят, доказано лекарство, удостоверено със сертификат на IMS.

Магнезият, е един от най-важните и необходими минерали за организма, но в същото време е един и от най-трудните за усвояване. Една от най-вероятните в наши дни причини за изпитване на нервност, раздразнителност, тревожност, проблеми със съня и др. подобни е хипомагнезията в организма, т.е. съдържание на магнезий в организма под нормата. Това налага прием на храна, богата на магнезий, но истината е, че той трудно се набавя от храна, поради специфика на неговата абсорбция. Реално трябва да се набавя от нарочен продукт (лекарство, други източници на концентриран магнезий). Приемът на магнезий, обаче без наличието на достатъчно Витамин В6 в организма е почти безсмислено, защото Витамин В6 действа подпомага абсорбцията на магнезия, а без него магнезия се усвоява в много малък процент. Добре е да се приемат продукти, съдържащи комбинация от магнезий и витамин В6, който повишава концентрацията на магнезий в кръвта и улеснява преноса на магнезий към клетката и съхранението му там.

Важно е и да се отбележи, че не всички съединения на магнезий реално могат да доставят магнезиеви йони на организма. Обръщайте внимание на съединенията, с които магнезият се свързва в препарата – съществуват органични и неорганични съединения. Магнезиевите йони в органичните съединения (лактат, цитрат) се абсорбират по-добре в стомашно-чревния тракт от тези, свързани с неорганичните съединения - магнезиев карбонат, оксид. Магнезиевият карбонат, хидроксид и оксид са неразтворими неорганични съединения на магнезия, които нямат никава бионаличност след прием през устата, т.е. приетото магнезиево съединение се изхвърля от организма в непроменен вид. Това е изнесено като данни след мащабно изследване на огромно количество магнезиеви съединения в обзор, публикуван в American Journal of Therapeutics още през 2001г.

Друг важен факт, освен липсата на бионаличност на някои магнезиеви съединения е да се внимава какъв е активният метаболит на магнезия, ако все пак има определена бионаличност – доказа, че магнезиевият оротат, приет пер ос в организма се превръща в оротова киселина, която от своя страна е докладвана като канцероген при лабораторни изследвания с животни. Това също трябва да се има предвид при избора на магнезиево съединение като средство на избор.