Красивата коса е признак на цялостно здраве. Растежът на буйна женска коса се стимулира от високото ниво на естроген в млада възраст. Обикновено оредяването на косата при жените се наследява от майката. Нормалното е, когато падат до 100 косъма на ден. Ако косопадът (алопеция) се засили, което най-лесно се вижда на четката след сресване, потърсете причината, която провокира загубата на коса.  

Причини за възникване на алопеция при жените

Стресът е най-честата причина за загуба на косата при жените. Косопадът се получава в резултат на постоянен съдов спазъм от стреса, който нарушава храненето на космените фоликули. Видимите последици от косопада са в рамките на 2-3 месеца след трудната житейска ситуация.  

Продължителна строга диета с намалено съдържание на протеини се отразява неблаготворно върху състоянието на косата. Калориите в диета трябва да бъдат не по-малко от 1500-1600 ккал на ден. Ако калорийността на храните е около 800-1200 ккал на ден съществува висок риск от косопад. Дневното количество протеини трябва да бъде не по-малко от 50-60 г. По-добре е, когато има протеини от животински произход, ядки и семена, които в състава си съдържат голямо количество витамини и минерали. Препарати с омега-3 полиненаситени мастни киселини са отлично средство срещу косопад при жените.

Хормоналният дисбаланс след раждане, в период на  менопауза, от поликистозни яйчници с увеличен тестостерон, води до последващо развитие на алопеция. Това се дължи на потискането на растежа на космените фоликули до степен на атрофия, поради по-високото тестостероново ниво. Възстановяване на косата при тази т.нар. "андрогенна алопеция" е възможно след нормализиране на хормоналния баланс.

Прогнозата за женското оплешивяване е много по-благоприятна, от това при мъжете, защото процесът е обратим. Различни маски за коса могат да бъдат използвани, както от съвременната козметика, така и домашно приготвени. Подобрение настъпва от всякакви локални дразнещи и стимулиращи процедури: масаж на главата, дарсонвал, лазерен гребен.

Повече полезна информация за стреса и биологичните фактори, водещи до това състояние>>