За хората, които биха искали да увеличат тегло си, препоръката е: Не пропускайте закуската. Две яйца във всякакъв вид или голяма порция зърнена каша са подходяща храна за постигане на "заветните” няколко килограма плюс. 

Патриша Брег в книгата "Здравословни рецепти на гастронома” предлага следните

варианти за приготвяне на закуска с яйца:  

-2 яйца на очи с гъби
- 2 яйца на очи с пилешки дробчета
-Бъркани яйца със сирене
-Омлет с плънка

Към тях сервирайте по 2 филийки препечен хляб.
В 10 часа преди обяд пийте по една чаша прясно изцеден цитрусов сок или сок от ананас, грозде, ягоди, според собствения вкус. Към универсалните съвети за увеличаване на теглото се отнася и

всекидневен прием на вода 8-10 чаши.

Добър ефект за увеличаване на теглото има зърнената каша от

домашно комбинирано пълнозърнесто брашно: 

¾ грухана пшеница
½ ръж
¼ ечемик
½ овесени ядки
¼ оризови трици
½ овесени трици
½ пшеничен зародиш 

Първите четири съставки се смилат в мелничка. Разстилат се за запичане в тавичка на 70 градуса за 1 час. След като се охладят, към тях се прибавят триците и пшеничния зародиш. Брашното вече е готово

Първа рецепта за зърнена каша 

Към 400 мл вряща вода се изсипва 1 чаша от комбинираното брашно. Бърка се 3 мин. След като изстине се добавят: мед, сметана, орехи, фурми или пресни плодове. 

Втора рецепта за зърнена каша

От вечерта в термос за храна с широко гърло се накисва 1/3 чаша комбинирано брашно в 1 чаша гореща вода. Трябва да остане място за набъбване. На сутринта пълнозърнестата каша обогатете със смокини, орехи, мед, соева сметана. Кашата предложете заедно с билков чай или заместител на кафето от цикория.

Не бива да се смята, че който иска да наддаде на тегло не трябва да се движи. Напротив, добре е сутрин да се направят стречинг упражнения. Това е начин да се пренастрои организмът на друг режим , а метаболитните процеси да влязат в баланс.