За изграждане на зъбите и костите консумирайте тъмнозелени листни зеленчуци. Емайлът на зъбите става по-твърд и устойчив от флуора. След консумация на захар, торти и подсладени напитки мийте зъбите си.

Няма съмнение, че захарта уврежда зъбите. Това е в сила, както за децата, така и за възрастните. Грижата за здравето на устната кухина е не само от естетични съображения - красива усмивка и свеж.дъх в устата. Храната може да бъде сдъвкана само, когато човек има достатъчно и здрави зъби. Обработената храна в устата не затруднява храносмилателния тракт. Изследвания показват, че миокардит - възпаление на сърдечния мускул, може да се появи в резултат от инфекция на венците или гранулом.

Тъмно зелените зеленчуци са полезни за зъбите,

защото съдържат витамин К. Той участва в контрола на кървенето. Освен това те са богат източник на витамин С, който поддържа здравето на меките тъкани. Особено сега през пролетния сезон ежедневно трябва да присъства в менюто ни някой от тези зеленчуци: спанак, коприва, лапад, киселец, магданоз, копър, броколи, рукола, авокадо, краставица и т.н.

Калцият е другият основен елемент, необходим за минерализацията на зъбите.

Основен източник на калций са млякото и млечните продукти. Освен това те снабдяват костите и зъбите с нужния им витамин D. Калций има в зелено листните зеленчуци и бобовите. 

Здравето на венците има нужда от витамин В.

Най-много организмът може да получи от пълнозърнести храни, пилешко месо, риба, бобови, млечни продукти. Те съдържат още желязо, магнезий, цинк

Захарта и скорбялата създават киселини, които увреждат зъбите

и водят до кариеси и болести на пародонта (зъбодържащия апарат). Лепкавите храни (желирани, "дъвчещи” бонбони, карамелени десерти, сушени плодове), които изискват по-упорито дъвчене, се разтварят бавно, задържат се по зъбите и ги увреждат. Тонизиращите напитки, газираните и подсладените също увреждат емайла на зъбите. Внимавайте за "скрити” източници на захар и скорбяла в доматен сос, лютеници, дресинги, чипс и кракери.

Увреждащите киселини, освободени от захарта, остават в устата около20 минути преди да се разградят.

Колкото често консумирате захарни изделия, толкова киселините от тях ще  увреждат зъбите ви.

Вместо тях предпочитайте плодове и ядки.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

 

Изплаквайте устата си след консумация на подсладена храна или изяждайте кубче сирене по френски.

За заздравяване на емайла на зъбите и намаляване на развитието на кариеси, изчетквайте зъбите с флуорна паста два пъти дневно.

С конци за зъби чистете ежедневно междузъбните пространства.

Редовно ходете на профилактичен преглед при зъболекар.