Използването на хипноза с лечебна цел се нарича хипнотерапия. Терминът "хипноза", идва от гръцкото hypnos, което означава сън. Хипнозата е близка до съня, но не е сън. Учените все още водят спорове за механизмите на хипнозата. Хипнотизираната личност изглежда като заспала. Съзнателният разум се заобикаля или се разсейва. Това дава възможност на подсъзнанието (убеждения, представи, страхове и асоциации) да доминира по време на хипнотичния транс. Именно това се случва по време на хипнозата: промените се предлагат на подсъзнателно ниво, което реагира на внушенията.

Хипнотерапията трябва да бъде практикувана от сертифициран специалисти - психолози, лекари, стоматолози, акушерки и др. Тази лечебна техника помага за преодоляване на различни фобии. Използва се успешно като средство за анестезия в стоматологияга и акушерството. При всички тези намеси пациентът остава в съзнание, като паралелно с това е напълно обезчувствено мястото на оперативната намеса. Успешната хипнотерапия въздейства положително върху физически и психически проблеми.

За какво помага хипнозата

Фобии

Преодоляване на страх от затворено пространство, страх от открити пространства, страх от летене със самолет, страх от животни ( котки, кучета, паяци), страх от болести, страх от тъмнина. Внушава се, че усещането на страх е само временно.

Безсъние

Чрез хипноза се въздейства върху продължителността на нощния сън и премахване на  кошмари със страшни сънища. Освобождава се напрежението, което държи будни и напрегнати мозъчните центрове и релаксира мускулите.

Вредни навици и зависимости

С хипнозата например се преодоляват несъзнателните навици на пушачите като посягане към цигарата, запалване и любимите маниери с цигара в ръка. Стимулира се визуализация на пушене с неприятни усещания - пресъхване на устата, горчив вкус и неприятна миризма, или мъчителна кашлица.

Обезболяване

Доказан ефект има хипнотичната анестезия, при която чрез внушение може да се "изключи" болката, тъй като тя има единствено сигнално действие, но не е необходима на организма. Затова може да бъде "забравена" чрез отклоняване на вниманието или напротив, пълната му концентрация. Прилага се от много стоматолози, включително и в България, при пациенти с алергия към медикаментозни анестетици. Хипнотичната анестезия се прилага при раждане и операции.

Разбира се, хипнозата не е чудодеен лечебен метод. Не се знае докрай как се отразява на състоянието на мозъка всяко физическо или психическо "нахлуване" в неговите владения. Много рядко, но се случва човек да не излезе от състоянието на хипноза няколко. Затова към хипнотерапия трябва да се прибягва само в случаите, когато всички академични методи не помагат. Специалистите съветват при необходимост да се търси сертифициран хипнотерапевт.