Приемът на витамин B3 може да предотврати спонтанни аборти и вродени сърдечни, бъбречни и гръбначни дефекти у бебето, тъй като е в състояние да лекува основната причина за тях - дефицитът на молекулата NAD (никотинамид аденин динуклеотид). 

Резултатите от едно от най-значимите научни изследваният в областта на на бременността идват от 12-годишни изследвания на австралийски учени от "Victor Chang Cardiac Research Institute" в Сидни.

Всяка година близо 8 млн. бебета по света се раждат с вродени дефекти, а всяка 1 от 6 бременостти завършва със спонтанен аборт, но един от най-големите медицински пробиви показва огромен потенциал за превенцията им. Именно дефицитът на молекулата NAD пречи на правилното развитие на органите на бебето в майчината утроба.

Снимка: iStock

"Откритието има потенциала да намали значително броя на спонтанните аборти и вродените дефекти у бебетата по света, като изобщо не използвам тези думи лекомислено", заявява ръководителката на изследването проф. Сали Дънууди.

"Препоръчително е жените да приемат витамин B3 за предпазване от спонтанни аборти и вродени дефекти по-отрано през бременността, като дори започнат с хранителните добавки преди нея", допълва изпълнителният директор на института проф. Робърт Греъм.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "New England Journal of Medicine".