Хората, които консумират повече въглехидрати на закуска, са по-успешни в работата си, тъй като по-рядко приемат неизгодна сделка, сочат резултатите от ново изследване на немски учени от "Lubeck University".
Високовъглехидратната закуска повишава нивото на допамин, като по-високите нива на невротрансмитера в мозъка стимулират чувството на щастие и удовлетвореност, което дават възможност да се откажем от лоша сделка, защото се чувстваме уверени, че по-късно ще бъдем възнаградени.
При ниски нива на допамин човек е склонен да мисли, че трябва да приеме каквото му предлагат насреща, като само 23% от участниците с високопротеинова закуска били готови да отхвърлят неизгодна сделка в компютърна бизнес симулация, докато при участниците с високовъглехидратна закуска - 53%.
Високовъглехидратната закуска включвала предимно плодове:
88 гр пълнозърнест хляб
20 гр шунка
5 гр крема сирене
30 гр ягодово сладко
130 мл прясно мляко
200 мл ябълков сок
225 гр банани
225 гр ябълки
110 мл вода
Нисковъглехидратната закуска включва предимно млечни продукти:
70 гр хляб със слънчогледово семе
70 гр диетичен пълнозърнест хляб
40 гр шунка
30 гр крема сирене
40 гр камамбер
240 мл прясно мляко
250 мл йогурт
120 гр банан
200 мл вода
Количеството и в двете закуски било 850 калории. Пълните резултати от научното изследване са публикувани в "Proceedings of the National Academy of Sciences".