Дали е смущаващ сънят ви се определя предимно от качеството му. Има хора, на които са достатъчни 6 часа, за да бъдат възстановени и отпочинали след това. На други са нужни 7-8, дори 9 часа сън. Установено е, че двете полукълба на мозъка имат различни потребности от сън. Лявата полусфера отговаря за аналитичното мислене и логиката, и тя е тази част, която се нуждае от почивка. Дясната, в която се генерират въображението и творческите изяви, почти няма нужда от сън.

След активна физическа работа потребностите от сън за възстановяване значително се увеличават. Затова хората на умствения труд трябва да се движат задължително - да ходят пеш, да правят крос или да посещават фитнес зала 2-3 пъти седмично.

Хората извършват ежедневната си работа изправени и това причинява отделяне на пет до шест пъти повече адреналин за регулиране на артериалното налягане в различните части на тялото. В хоризонталното положение по време на сън отделянето на адреналин значително намалява и артериалното налягане по всички части започва да се изравнява. Затова е необходимо да подготвим леглото си за сън така, че да ни осигурява оптимален комфорт за почивка.

Препоръчителното време за заспиване е преди 23:00 часа. Само продължителен и здрав сън възстановява физическата и психическа енергия, изразходвани през деня.

Едно е сигурно, че без сън човек губи своите сили и активност. Ако трудно заспивате, не отивайте до хладилника или кутията с бонбони, защото ви трябва  сън, а не захар. Установен о е, че колкото по-дълго време човек е лишен от сън, толкова по-сериозни са оплакванията от хронична умора, безпокойство, раздразнителност, депресия, понижено либидо. Не може да има стабилна нервна система без достатъчно сън.

Как да си осигурите дълбок и здрав сън прочетете по-нататък.