Не при всички видове рак са провежда химиотерапия, но когато това се налага, се пораждат въпроси от най-различно естество. Желанието да знаете какво трябва да очаквате от лечението е закономерно. Ето отговорите на най-често задаваните въпроси от хора с диагнозата - рак, обобщени от американския лекар д-р Майкъл Розен.

Какво е химиотерапия?

Използват се медикаменти, които са различни химически вещества за убиване на раковите клетки. Съществуват повече от 100 различни лекарства за химиотерапия. С кои от тях ще се проведе лечението, за какъв период и колко дълго време, зависи от вида рак, стадия на развитието му, общото здравословно състояние и други фактори. 

Как помага химиотерапията? 

- Унищожава раковата тъкан.
- Забавя развитието на рака и неговото разпространение (образуването на метастази).
- Свива тумора преди операцията.
- Разрушава туморните клетки, които остават след хирургията, така че ракът да не рецидивира.

Какъв е механизмът на действие?

Обект на химиотерапията са раковите клетки, които се характеризират с бързото си делене и неограничено разрастване. Химиотерапевтиците разрушават техния генетичен материал и пречат на клетъчното делене. В организма съществуват здрави клетки, които също бързо се делят: космените луковици; клетките, които тапицират храносмилателния тракт; кръвотворните клетки в костния мозък; половите клетки. По същия механизъм химиотерапията увреждат и тях, от което произтичат странични ефекти. 

Какви странични ефекти да се очакват?

Те могат да варират и не всички пациенти да ги получават. Напредъкът в антитуморната терапия е създаването на прицелно действащи медикаменти, които имат способността бързо да разпознават и убиват раковите клетки. Резултатът е по-малко поразени здрави клетки и съответно намаление на страничните реакции. Сред хората, които са на химиотерапия,

умората е най-разпространената странична реакция.

Могат да се проявят и други:
- Гадене и повръщане
- Загуба на апетити
- Диария или запек
- Възпаление в устата и гърлото
- Косопад 

Снимка:Thinkstock/Getty Images

 

- Инфекциозни заболявания
- Анемия, кръвоизливи

Попитайте онколога какво да очаквате при вашето лечение, защото има начини за справяне и със  страничните реакции.

Как се провежда химиотерапията?

Венозните инжекции и венозните системи са най-честите начини за приложение. В някои случаи химиотерапията е ефективна под формата на хапчета и крем.

Взимат ли се с други лекарства?

Зависи от състоянието и вида рак. Често химиотерапията е само една част от лечебния план. Други хора имат нужда от операция, радиолечение, хормонотерапия и други.  

Химиотерапията ще помогне ли?

Предварително се провеждат тестове и подробни изследвания, за да се установи доколко лечението ще бъде ефективно.

Химиотерапията обикновено се провежда в болница. Между курсовете се прави почивка и същевременно се следят кръвните показатели и общото състояние на организма. Помолете лекаря да ви разясни резултатите от изследванията и плана на вашето лечение.