Темпът на работа от сутринта влияние върху продуктивността през целия ден. Важно е човек да се настройва за ефективна професионална работа. Главните принципи, прилагани от личности с брилянтна кариера, описани в сп. "Форбс” от Жаклин Смит, се подреждат по следния начин: 

-Идвайте навреме на работа.

Закъснението прави лошо впечатление и разстройва целия ви ден. Когато пристигате забързани с неразрешени домашни проблеми, вече сте с понижено настроение и ниска мотивация за работа. 

-Не подценявайте закуската.

Тя е важна не само за физическото здраве, но ви снабдява с психическа енергия, от която ще се нуждаете за интензивното начало на работния процес. 

-Започвайте всеки ден "на чисто”.

Няма как да не довършите проекта от предходния ден, но се опитайте да подходите към задачите по съвършено нов начин. 

-Бъдете постоянни в благоразположението си към своите колеги

и не допускайте да изпадате в потиснато и мрачно настроение. Бъдете отговорни за въздействието, което оказвате върху хората около вас. Един сутрешен мърморко, може да "зарази" целия екип с негативните си емоции.

-Напишете си личен работен план.

Определете кога е вашата пикова работоспособност по часове и нагласете съответно задачите си. Първият час от работата в офиса е най-доброто време за оценка на приоритетите сред многото цели, които искате да постигнете. Грешка е да се увлечете в маловажни дейности от сутринта, вместо да се фокусира върху неотложната, голяма задача. Бъдете наясно кое ще трябва да свършите днес и кое ще оставите за следващия ден.

-Кратко 5-10 минутно съвещание е ефективен старт

за работния ден на всички. Споделянето на постиженията и оценяване на разликите пред всички е полезно за екипната работа. Съпричастността към общата цел на професионалния тим е най-силната мотивация за резултатна работа.

-Организирайте работното си място.

Почистете бюрото си и освободете свободно място след изпълнение на всеки ангажимент. Необходимо е в определени моменти да си припомняте какъв е смисъла на вашата работа, какво искате да постигнете в края на краищата и за кого.

-Научете да отсявате адресите от входящата електронна поща,

на които спешно трябва да отговорите. През по-късните часове на работния ден ще намерите време да отговорите и на останалите. Ако трябва да се видите с някого, рано сутринта се обадете или изпратете имейл, защото при обаждане по обяд може да се окаже, че безнадеждно ще чакате до края на деня и не може да продължите или да завършите работата си, защото не получавате отговор или достъп до човека, от чието мнение се нуждаете.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

-Възползвайте се от сутрешната бодрост.

Много хора са се убедили, че сутрин мисълта им е по-бърза, те са по-креативни и продуктивни в професионалната си реализация. 

-Излизайте от рутината от време на време.

Дори за тези, които обичат реда, известна динамика в офиса - да седнат на друго работно място, да получат различна перспектива, а и другите да ги видят по друг начин, може да им повлияе положително. Очаквайте неочакваното, но следвайте голямата цел до край на деня. По този начин ще се почувствате доволни от проявената подвижност, че сте се справили и с непредвидени обстоятелства.