Хроничният запек е често срещан проблем при обездвижени, физически слаби хора и във възстановителен период след операции. Нередовното изпразване на червата може да е свързано с недостатъчна консумация на храни богати на фибри и недостатъчен прием на вода. Причината за запека е понижената еластичност на мускулатурата на корема и червата.

Забавената перисталтика създава условия течността да се абсорбира докрай и да изсуши, и втвърди изпражненията.

Упражненията с извъртане на кръста, както при въртенето на обръч, но значително по-бавно, са известни сред китайците като ефективно средство срещу запек. 

Упражненията с въртането на кръста укрепват  мускулатурата на коремната стена,

увеличават секрецията на сок в червата и облекчават изпразването им.  

Ето как се изпълняват упражненията:

Застава се в разкрачен стоеж със стъпала обърнати леко навън на разстояние едно от друго по-голямо от ширината на раменете. Коленете са леко присвити. Ръцете са върху кръста. Въртят се кръста и таза, като горната част на тялото и краката остават неподвижни.

Започнете кръгово движение на кръста и таза плавно в посока на часовниковата стрелка наляво, напред, надясно и назад.

Едно завъртане се брои за еднократно изпълнение. Направете 20 завъртания и всеки ден увеличавайте, докато стигнете около 200 пъти.

Сменете посоката на същото упражнение - кръгово движение в кръста и таза в посока срещу часовниковата стрелка - надясно, напред, наляво и назад. 

Упражненията са лесни за изпълнение, но с много добър ефект при запек. Те подобряват координирането на дейността на стомаха, червата и нервната система. Ако добавите и самомасаж на корема в посока отдясно наляво с лек натиск, ще постигнете още по-добри резултати. 

Най-подходящото време за правене на тези упражнения е рано сутрин и вечер преди лягане.

Който има възможност, може да ги прави и между храненията. Същевременно пийте повече вода, яжте богати на целулоза храни и си създайте редовен режим за изпразване на червата.