Знаете ли, че в Япония консумацията на зелен чай е почти  традиция. А ефектът от това е повече от впечатляващ – процентът на страдащите от хипертония хора в света е най-нисък в Япония! Вижте кои са другите храни и напитки, които благоприятстват, които успешно борят високото кръвно.

Черният шоколад

Черният шоколад укрепва сърдечната дейност, съдържа антиоксиданти и понижава кръвното налягане. Поради високата му калоричност обаче не бива да прекалявате с консумацията му.

Бадемите

Тези божествени ядки съдържат мономазнини и имат чудотворното свойство да понижават нивото на холестерола. Те са богати на калий, магнезий и витамин Е, които са необходими за понижаване на високото кръвно налягане.

Зеленият чай

Редовната му консумация разтваря холестеролните плаки  и съдържа много антиоксиданти, които възпрепятстват процесите на стареене. Любопитен факт е, че в Япония, където е най-високата консумация на зелен чай в света, почти не страдат от хипертония!

Киселото мляко

Освен че засилва имунната защита и подобрява храносмилателната система, киселото мляко регулира и на кръвното лягане. Съдържа калий, калций, магнезий и витамини, пробиотици, което го превръща в универсален природен лек.

Какаото

Подобрява състоянието на кръвоносните съдове. Препоръчителната доза е не повече  от 3-4 чаши седмично.

Рибата

Рибата е източник на омета-3 мастни киселини и помага чувствително да се понижи кръвното налягане. Добре е да хапвате риба три пъти седмично.

Овесените ядки

Попълват нуждите на организма от селен и фибри, което благоприятства дейността на сърдечно-съдовата система и укрепва сърдечния мускул.

Червените и люти чушки

Съдържат рекордно количество витамин С, поради което се препоръчват при хипертония. Ако всеки ден изяждате по две червени чушки, ще покриете напълно дневната нужда на организма си от витамин С.

Тиквените семки

Отлично редуцират риска от инфаркт заради съдържанието на селен. Достатъчно е да хапвате по 20 г от тях дневно между някое от основните хранения.

Изварата

Укрепва сърдечната дейност, спомага за разширяване на крвоносните съдове и е ценен източник на калций, магнейзий и калий. Достатъчно е всеки ден да консумирате не по-малко от 100 г извара.