Тиквата е отлична храна през зимния сезон. Може да се консумира варена или печена за закуска с мед и билков чай; домашно приготвен тиквеник - като сладкиш към следобедното кафе; пълнена с ориз и месо или като вкусна и привлекателно изглеждаща крем супа. 

Сортовете тикви са много, но

кестенката и мускатната (цигулкообразната) са най-сладки и полезни.

По своята хранителност тиквата не отстъпва на картофите. Тя е ценна диетична храна в периода на възстановяване след тежко боледуване. Диуретичното й действие помага да не се задържат отоци при сърдечно-съдови заболявания. 

Оранжевият или ярко жълт цвят на месестата й вътрешност се дължат на богатото съдържание на бета-каротини.

Освен това наличието на фибри я поставя в диетите за регулиране на храносмилателните процеси. Тя е източник на калий, натрий, магнезий, фосфор, желязо, мед, кобалт и др. Това обяснява логичния извод, че трябва да се възползваме от нея. Ето една рецепта от разделното хранене за 

Крем супа от тиква 

- ½ малка тиква
- 1 глава лук
- 1 голяма глава целина
- 1 морков
- 2 стръка зелен лук
- 3 скилидки чесън
- 1 връзка магданоз
- 1 супена лъжица олио или зехтин
- 1 л вода

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Тиквата се обелва, отстраняват се семките и се нарязва на парчета. Лукът, целината, морковът и зеленият лук също се обелват и нарязват. Продуктите се слагат във вряща вода и след като омекнат, се пасират. Към готовата крем супа се добавят пресованите скилидки чесън, олиото или зехтинът и се поръсва с нарязания магданоз. Посолява се според вкуса.