Нарастващата популярност на японското суши предизвиква увеличаване на паразитните болести, посочва ново изследване на португалски медици от "Hospital of Egas Moniz".
Такава е анизакиозата – паразитно заболяване, предизвикано от ларви на червеи, които попадат в организма със суровата морска риба, която не е преминала термична обработка.
Наличието на подобен възпалителен процес от вътрешната стена на стомаха може да бъде открито с ендоскопско изследване, а симптомите включват треска, болки в абдоминалната област и често повръщане.
"Заради промяната в хранителните навици, случаите на анизакиоза в западните страни насрастват, като при пациентите с подобна анамнеза трябва да се подозира консумирането на сурова риба", коментира д-р Жоана Камро, гастроентеролог в лисабонската клиника.
Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "BMJ Case Reports".