Бронхитът е сред най-честите заболяване през зимата. От него се оплакват и деца, и възрастни. При децата бронхитите протичат по-тежко и с по-висока температура. Всичките симптоми: хрема, кашлица, затруднено дишане, висока температура, отпадналост, са характерни и за остър бронхит. Ако не се отреагира навреме, може да стане повод за развитие на усложнения - хроничен бронхит, пневмония, бронхиална астма.

Лечението в самото начало е със сироп за кашлица, шпрейове за гърло, таблетки за смучене, загряващи кремове за мазане на гърдите и нестероидни противовъзпалителни медикаменти.

Подходящи природни средства за справяне с бронхита са билковите топли чайове от подбел, лайка, липа и мащерка. Инхалации с евкалиптово масло или със сода бикарбонат разширяват бронхите, втечняват секрета и подобряват дишането.

Консултация с лекар е необходима, когато високата температура не спада 3 дни, не настъпва подобрение в състоянието и секретът при кашлица става жълтеникав. Тогава може да се започне лечение с антибиотици, предписани от лекар.

Средство от народната медицина за успокояване на кашлицата е комбинация от 250 г пчелен мед с 1 с.л. смлени орехи и 1 ч.л. нишадър. Приема се сутрин на гладно по 1 супена лъжица и се държи в устата, докато се разтопи.

Това е част от разговора ни с радиожурналиста Светослав Николов в предаването "За София”, излъчено в ефира на bTVRadio на 20 януари 2015г. Подробности може да научите от аудиозаписа на целия разговор, публикуван в началото.