Дали сме с нормално телесно тегло лесно може да се изчисли по формулата, наречена "индекс на Брока". Това е ориентир, който може да ни успокои, че поддържаме тялото си добре, но резултатът може да ни предизвика, че е крайно време нещо да променим в себе си.

Често с напредване на годините хората установяват по отесняването на дрехите и промяната на дупката на колана, че качват по един килограм на година, без да имат ясно обяснение за това. Така или иначе всички тези малки промени водят до трайни големи резултати - наднормено тегло с хипертония, повишен холестерол, стенокардия и т.н.

Важно е внимателно да избирате храните да отговарят на определението - здравословни

Обръщайте внимание, че при консумацията на подсладени напитки и снаксове поемате ненужно количество допълнителни въглехидрати и скорбяла, извън основното хранене.


Предпочитайте свежите чисти продукти, като избягвате тези с надписи "обогатени...”. Чрез вкусните ядки и семена ще си доставите многообразие от полезни мазнини, минерали и витамини. Предпочитайте ги неосолени и непечени.
Спортуването по 1 - 2 часа трябва да присъства 2 - 3 пъти в седмичния ви график. Алтернативата е извършване на упражнения всеки ден по 20-30 минути.
За да имате здрав сън и да не ядете през нощта, релаксирайте преди лягане. Отпуснете се, но не с таблет или лаптоп в ръцете, нито пък пред телевизора.

Реална е възможността да постигнете тегло в норма и да го задържите години наред. Това е тялото, в което ще се чувствате добре: подвижни, активни, дълголетни, с добро качество на живот.