Има неоизброимо много причини, поради които тичането е добра идея. Освен за тялото, то е полезно и за психиката. Защото:

1. Тичането означава добро здраве

То намалява риска от сърдечни заболявание, регулира кръвното налягане, предпазва от диабет и рак. Освен това подобрява имунната система.

2. Топите килограми

Тичането е един от най-добрите тренировки, защото гори наистина много калории - 600-800 на час в зависимост от терена и теглото ви.  

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

3. Не струва пари

Тичането е един от най-евтините спортове, защото не ви трябва нищо друго, освен маратонки. Нужна ви е само енергия и бели дробове, за да си направите страхотна тренировка.

4. Не изисква планиране

Ако сте заети и не можете да планирате времето си, тичането е вашият спорт. Няма значение дали ще потичате сутрин, вечер или следобед - парковете са отворени денонощно. 

5. Не е необходимо да си купувате карта за фитнес

И кога и дали въобще ще тичате, зависи само от вас и личната ви мотивация. Друго предимство е, че просто няма как да ви омръзне обстановката - защото пейзажът наоколо също зависи от вас.

6. Индивидуален спорт е

Необходима е лична мотивация, защото е индивидуален спорт. Вероятно има много дни, в които сте изморени и искате да си починете, но ако сте достатъчно дисциплинирани, няма да пропуснете да сложите маратонките и да излезете навън.

7. Забавно е

Най-добрият начин да разгледате ново място, когато пътувате, е разходката. Второто най-добро - да сложите слушалките на ушите и да потичате.  А ако сте имали тежък ден, тичането е чудесен начин да се отпуснете и да забравите за стреса. Докато тичате можете да подредите мислите си, а и е толкова забавно. Кой е предполагал, че нещо, което си правил като дете за забавление, ще се превърне в здравословен навик, който отново ще ви доставя удоволствие?