Седенето на бюро, шофирането до работа и излежаването на дивана през уикенда могат влошат здравословното състояние на човек само за две седмици, сочат резултатите от ново проучване на британски учени от Университета на Ливърпул.

Специалистите са установили, че заседналият начин на живот много бързо влошава здравето, като води до развиване на диабет тип 2, сърдечни проблеми и инсулт.

Снимка: iStock

От стола в офиса през седалката на колата до дивана вкъщи - липсата на движение води до сериозни последствия, но неблагоприятните ефекти са лесно обратими, като просто трябва да изкачвате стълбите, вместо да взимате асансьора, хванете автобуса, за да отидете до супермаркета, вместо да пазарувате онлайн пред компютъра вкъщи или дори измийте чиниите прави, вместо да пускате миялната машина.

Заседналият начин на живот бързо започва да "сее семената за бъдещи болести", предупреждава ръководителят на изследването д-р Даниел Кътбърсон, допълвайки: "Чрез различни постижения съвременното общество е започнало да води много по-заседнал начин на живот. Това има редица неблагоприятни последици за здравето, които за продължителен период от време могат да бъдат вредни".

Снимка: iStock

Изследването е обхванало 45 души на средна възраст 36 години, които не са правили активни упражнения като джогинг или посещения във фитнес залата, но са правили най-малко 10 000 стъпки дневно като част от начина на живот.

За целите на изследването обаче е трябвали да станат по-малко активни в продължение на две седмици, което е налагало използването на обществен транспорт или шофиране на автомобил, използване на асансьори или ескалатори вместо изкачване на стълби, прекарване на уикенда вкъщи основно в гледане на телевизия или играене на компютърни игри, както и намаляване на изминатите стъпките на около 1500 дневно.

Същевременно всички били помолени да се придържат към обичайния си начин на хранене и да водят дневник за храна, която консумират, за да покажат, че не са променили диетата си.

Снимка: iStock

След две седмици тестовете показали, че участниците имали увеличени нива на мазнините и размер на талията, като същевременно показали признаци на загуба на мускулите и по-ниска сърдечно-респираторна форма. Организмът им станали по-неспособен да реагират на хормона инсулин - симптом, който може да бъде предшественик за развитие на диабет.

След като участниците възобновили нормалните си нива на активност в продължение на 14 дни, отрицателните ефекти били обърнати.