Уиндсърфът не е особено популярен спорт у нас, но ако сте решили да го практикувате или да запишете децата си на уроци, ето какво трябва да знаете преди да го направите - полезна информация, която получих от първа ръка.

Ивана Динева е уиндсърф инструктор в училище Wind & Wave surf school. Училището е създадено през 1995 година на Дюни. През годините сменя много плажове по Българското Черноморие и в момента е позиционирано на къмпинг Каваци, южно от Созопол.

Снимка: Ивана Динева, Личен архив

Тя е на 23 и се занимава със спорт от малка. За първи път се качва на уиндсърф, когато е бебе, тренира дълги години софтбол. В момента е студентка в Националната спортна академия с треньорски профил „Ветроходство“. Съветвам ви изобщо да не подценявате физическите й данни - 46 кг и ръст от 165 см, защото много хора са смятали, че е гимнастичка и често се налагало да доказва професията си със снимки и видео. На мен няма да ми се наложи да споря – просто разгледайте всички снимки в галерията!

Снимка: Ивана Динева, Личен архив

В Wind & Wave surf school могат да се запишат всички, които имат желание да се научат да карат уиндсърф. „При нас могат да дойдат хора от 7 г. до 99г. Ние не връщаме хората според това дали са ниски или високи или слаби или дебели, при нас всички са добре дошли! И все пак сме се насочили към начално обучение по уиндсърф за деца.“

Снимка: Ивана Динева, Личен архив


Защо уиндсърфът е толкова полезен за децата? Развива мисловната дейност, вестибуларния апарат, ориентацията, децата се учат да са издръжливи и че могат да се справят във всяка ситуация.

Скъпа ли е екипировката за човек, който не разполага с нищичко от пособията, нужни за уиндсърф? Каква сума трябва да приготви, за да се екипира на първо време?
За съжаление спортът е един от скъпите. Но, ако се поразровите из интернет, може да се намери екипировка на достъпни цени. И все пак за началното оборудване трябва да си приготвите между 1000 и 1500 лв.

Снимка: Ивана Динева, Личен архив

Родителите обичат да са подготвени за всичко. Какви са цените в училището?
1 урок е 60минути 50 лева на час с учител, 30 лева е само наем за 1 час. Пакет от 6 урока и е 270 лева За деца е 25 на урок, защото с тях се занимаваме по 30 минути.
Снимка: Ивана Динева, Личен архив

Ако сте решили да карате уиндсърф у нас, то личното мнение на Ивана е, че Южното Черноморие е по-благосклонно с условия и прогнози, а най-добрите места според нея са в Гърция и в частност остров Лимнос. Освен Гърция Испания също е подходяща за практикуване на спорта. Алачати сърф Парадайс е място в Турция, където се провежда кръг от световната купа по уиндсърф и мястото може би едно най добрите.

Кога сезонът на уиндсърфа се закрива официално?
Тази година аз ще го закрия на 30 август, но попринцип го закриваме на 14 септември, защото на 15-и децата започват училище.

И още малко инфо, ако наистина сте се запалили по този приятен летен спорт: уиндсърфът (windsurfing, в превод „пързаляне с вятър“) е индивидуален воден спорт, който освен това е и олимпийска дисциплина. Екипировката, с която се практикува уиндсърфинга се състои от дъска и платно. Дъската има палуба, ляв и десен борд, нос и кърма (задна част) в зависимост от предназначението дъските имат различни качества и конструкция. За начинаещите се използват големи дъски за по-голяма стабилност. За запазване на телесната топлина уиндсърфистите носят неопренов костюм.

Уиндсърфингът е възможен при вятър от 7 – 50 възела. Идеалните условия при вятър от 20 – 35 възела. Това е най-бързият платноходен съд. Рекордът за скорост принадлежи на французина Антоан Албо, който през 2008 година на отсечка с дължина 500 м постига средна скорост от 49,09 възела или 90,91 км/час.