Използването на тежести в редовната тренировка увеличава шансовете за изгаряне на мазнините около корема, сочат резултатите от проучване на Харвардския униерситет.

Изследването е обхванало 10 500 възрастни на около 40-годишна възраст, които са били наблюдавани в продължение на 12 години. Участниците, които са използвали тежести в тренировките, са избегнали опасността по-лесно да натрупат мазнини в коремната област.

Оказва се, че идеалната рецепта е съчетаването на силова тренировка с упражнения по аеробика. Това може да помогне и на възрастните хора да стопят коремните мазнини, като същевременно увеличат или запазят мускулната си маса.

Всички знаем, че след определена възраст поддържането на добра физическа форма е по-трудно, но ето че тук на помощ тежестите идват. Ако се борите за реални резултати спрямо положените от вас усилия - може би е време да включите малко тежести в тренировката.

Бягащата пътечка също в опция, но не толкова добра. Участниците в изследването, които са заложили само на нея и не са тренирали с тежести, са стигали по-трудно до ефективни резултати. Добавянето на тежести към редовната тренировка не просто изгражда мускулите, а изгаря мазнините и засилва метаболизма.

Предишно проучване на Харвард твърди, че натрупаните коремни мазнини около кръста повишават риска от сърдечни заболявания, дори да не страдате от наднормено тегло. Затова не гълтайте корема, а започнете тренировка или променете физическите упражнения.