Прясно мляко с добавен калций покрива нуждите на женския организъм в периода, когато нараства рискът от остеопороза. Богат източник на пълноценен белтък и лесно усвоим калций, чашата прясно мляко ежедневно е изключително подходяща за поддържане на добра форма и здраве. Нуждите от калций се запазват през целия живот. Количеството калций, което експертите препоръчват ежедневно след 50 годишна възраст, е около 1,2 г. Човешкият организъм не може да го синтезира сам, затова трябва да си го доставя чрез храната. Ако вносът му е ограничен, организмът запазва калциевото ниво в кръвта за сметка на калция от костите. Тогава те стават по-рехави като структура и чупливи, което е признак на болестта остеопороза.

Калцият е сновният химически елемент и в костите, и в зъбите. От недостиг на витамин D също се развиват заболявания на костите (рахит и остеопороза). Счита се, че прясното мляко е една от най-пълноценните храни на човека. В него се съдържат балансирано мазнини, въглехидрати и протеини. В прясното мляко естествено се откриват количества от витамините A, B, C, D, E, F и соли на калция и фосфора. Те спомагат за формирането на костна тъкан, за възстановяване на кръвта и лимфата, и за мозъчната дейност. На пазара може да се намери пастьоризирано прясно мляко, към което е добавен калций и поливитаминния комплекс - А, В9 (фолиева киселина), Е, D3.

Жените, които искат да запазят своята бодрост, подвижност и красота, знаят, че имат нужда от ежедневен прием на храни, съдържащи калций и витамините А, D и Е. Мастно разтворимите витамини, за да се усвоят от организма, имат нужна от прием на мляко едновременно с тях. Витамин D в прясното мляко пък, помага за поддържане на правилните нива на калций в кръвта. Освен това, витаминният комплекс от A, D3, E и B9 има мощно антиоксидантно действие, необходимо за поддържане на организма здрав и устойчив на процесите на стареене.

От незапомнени времена прясното мляко се използва от хората като храна, лекарство и дори за разкрасяване. Дали ще поднесете сутрешната закуска от мюсли, корнфлейкс или овесени ядки с прясно мляко, може да сте сигурни, че сте осигурили пълноценна и питателна храна на цялото семейство. На практика, почти няма ястие, което не може да се приготви с добавка на прясно мляко (сладкиши, кремове, суфлета). При хора с непоносимост към лактоза не се препоръчва чест прием на прясно мляко, но могат спокойно да консумират кисело мляко и сирене, тъй като при тях под действието на съдържащите се бактерии, лактозата е разградена до аминокиселини.

Разбира се, освен рационалното хранене, в борба със стареенето и остеопорозата влиза ежедневната физическа активност - упражнения, ходене пеш, масажи, които снабдяват костите с кръв и кислород при всяко движението на мускулите, прикрепени към тях.