Дали заради новогодишните обещания, които си дадохме на 31-ви декември или заради празничното преяждане и мазнините, които винаги намират къде да се "лепнат", на лице е един януарски феномен - фитнесите са по-пълни от всякога. Чудесно е, че толкова много хора решават да променят начина си на живот и да спортуват повече (дори и това да е само през първият месец от годината), но е важно и да знаят как да го направят по безопасен за тях начин. Знаете ли, че женската суета, поставя кожата на нежния пол в риск, докато спортуват? Редно е всяка дама да знае това, за да не да изгуби сиянието на кожата си, докато се опитва да извая формите си и да стегне дупето.

Заплахата за кожата ни е скрита в комбинацията на грим със спорт. Различни влогъри, блогъри и инфлуенсъри твърдят, че няма нищо лошо в това да носиш лек грим за самочувствие, когато отиваш да тренираш, но дерматолозите са на друго мнение и то е категорично: "не, не и не". Докато тренираме, ние се потим и това никак не е добре за кожа, която е покрита със слой козметика.

Д-р Анжали Махто, консултант дерматолог и представител на "British Skin Foundation", коментира пред британското издание на "ELLE", че спортуването с грим, може да доведе до акне и неравномерна текстура на кожата. Потта и повишената телесна температура, които се предизвикват от физическите упражнения, често водят до разширяване на порите. Разширените отвори на порите лесно могат да се блокират от частиците грим върху кожата ни, а всичко това е предпоставка за появата на черни точки, акне или неравномерно омазняване на различните части от лицето. 
 

Гримът се явява предпоставка и за друг проблем, който е свързан с бактериите около нас. Докато сме във фитнеса, ние постоянно докосваме уредите в залата и се потим върху тях. Практикуващите йога или някакъв вид гимнастика са в контакт с повърхността на пода. Това е нормално, но става пробелм, когато несъзнателно пипаме влажното си лице с мръсните си лепкави ръце. Често дори не се усещаме, че го правим, защото се случва рефлексно. Грешна е представата, че в подобна ситуация, гримът ще предпази кожата. Напротив, точно гримът дава възможност на бактериите да се прилепят към нещо и да останат върху кожата на лицето ни за по-дълго, а това отново води до акне.