Конната база в Плана (на 35 км от София) се намира на доста закътано, почти скришно място – в долината на река Планщица, до огромните сателитни антени на т.нар. Космическа станция. Асфалтовият път свършва именно тук, така че транзитно преминаващи хора няма и спокойствието е гарантирано.

В базата има около 30 коня с поетични имена като Мерзух, Аладин, Таита, Имран, Фатима, Мазалат... За тях се грижат тримата инструктори, чиито визитки в сайта са кратки, но впечатляващи. Например "Владо Павлов – 60-годишен, леко амортизиран и доста потрошен (но не от коне!) мъченик, философ, уиндсърфист, скиор и сноубордист, велосипедист, тенисист и конник".

В адски горещата събота (18 юни), докато двегодишното ми дете даваше моркови и ябълки на коня Вран, разговарях с Румен Димитров, който се е описал така: „55-годишен изпънат и нагласен инженер, уиндсърфист, скиор и сноубордист, велосипедист и конник.”

Ladyzone.bg: Кога едно дете може да започне уроци по езда?
Румен Димитров: Контактът с коня може да започне още преди раждането, но за обучение трябва да е на 7-8 години. Всъщност критерят е височината. Ако детето е по-дребничко, може да изчакаме и до 9-10 години. Трябва да е достатъчно осъзнато, за да може да доминира коня.

Детето само ли е на коня?
Да, винаги. Инструкторът е на земята.

За колко време се добиват базисни умения?
Ученето на езда никога не свършва. Зависи много от двигателната култура на човека. Някои хора след 2-3 часа вече се оправят доста добре, други и след 20 часа имат проблеми с координацията на движенията, които се правят върху коня.

Даден човек винаги с точно определен кон ли се учи?
Не. Сменяме конете, защото ги познаваме много добре и знаем кой е подходящ за начинаещи, за средно ниво, за напреднали... Ето, това е Аладин (сочи към поляната), който е чудесен за начинаещи, защото е спокоен, даже малко мързелив (смеем се), но не е без възможности. Много е важно между ездача и коня да има синхрон. В момента, в който животното разбере, че човекът не е уверен, веднага започва да прави каквото си иска. Невероятно интуитивни са и всеки път се опитват да ти се качат на главата. Трябва да покажеш на коня, че ти водиш хорото. Той изисква твърдо отношение, но без да е грубо. Когато водиш коня, той ти се доверява.

В сайта ви не са посочени цени на уроците.
15-минутна разходка струва 10 лева. 30-минутен урок с инструктор е 30 лв. Час и половина е 40 лв., а за два часа цената е 50 лева. За напредналите организираме походи по ден-два, със спане в къщи за гости и транспортиране на багажа с кола. Получава се един хубав уикенд.

Част от конете са оставени тук от собствениците им на пансион. Какъв тип хора имат коне?
Хора над средната класа. Банкери, програмисти, повечето са с добър собствен бизнес. При нас пансионът е 350 лв. на месец, докато базите в София са 2-3 пъти по-скъпи. Хубавото тук е, че конете са на чист въздух и имат простор и паша. Ето, това е лош навик (сочи към един от конете, който гризе дървената ограда), който се придобива от скука в бокса. Това е нелечим навик.

Какво е съотношението мъже-жени при хората, които се учат тук?
60 на 40% в полза на жените, да не кажа по-голяма дума. И при децата момичетата преобладават.

Как така един инженер стана инструктор по езда?
Имах голям мерак да се занимавам с машинно инженерство, но след промените този сектор се срина и трябваше да измисля нещо. Гладът се оказа по-силен от мерака (смее се). Занимавам се със строителство, а от 2008 г. и с конната база.

Снимка: Васил Богданов