Напрежението е неотменна част от живота на всеки един от нас днес. Времето, в което живеем, е динамично, а понякога такова понятие като време дори не съществува. Често се вглъбяваме до такава степен в задълженията, че забравяме да се отърсим до него дори тогава, когато имаме възможност за отдих. Работохолизмът и стресът често оставят трайни щети върху психическото ни здраве. Следи, които в даден момент затормозяват ежедневието, работоспособността, концентрацията и, най-вече, здравето.

#Медитацията е решение за това. Тъй като често забравяме да си почиваме и да се отпускаме, а за сметка на това сме претоварени, имаме нужда да изпадаме в състояние на пълен покой на ума и спокойствие на мускулите на тялото. Класическата медитация в седяща поза помага, но имаме за вас дори по-добро предложение: медитативно ходене.

#Техниката на медитиране в самата си същност представлява върховно блуждаене и върховна концентрация едновременно. Блуждаене, защото изпадаме в състояние, в което игнорираме всички външни и вътрешни влияния – от шума на колите до шума на собствените ни мисли. А върховна концентрация, защото правим връзка със самите себе си, защото насочваме вниманието си върху личните ни физически усещания и се съсредоточваме върху тях. Трудно е да се опише самият процес на медитация, защото тя е индивидуално усещане за всеки, но ако трябва да го опиша, бих използвала две думи: безтегловно вглъбяване. Когато говорим за медитативно ходене, усещането е по-добро, тъй като получавате сетивност за околната среда, но всъщност сте някъде другаде. Чувствате единствено тялото си, но без умора от самото движение и без съзнателен процес за него.

#Огромен плюс на медитативното ходене е, че не се налага да отделяте специално време за него, особено когато го овладеете. Можете да го правите докато отивате на работа, докато вървите до магазина, дори докато тичате в парка или на бягащата пътека. Друг факт е, че тази медитация е по-лесна за практикуване, защото естествената безтегловност идва след като успеете да се концентрирате съзнателно само и единствено върху него.

#От друга страна идва ходенето като щадяща физическа дейност, играеща ролята на ниско интензивно кардио. То подобрява сърдечносъдовата система, поддържа ни активни, помага за горенето на излишните мазнини, превенция е срещу диабет и затлъстяване. Плюс, който ще стимулира изгарянето на мазнини е, че ще засилите метаболизма си и ще активирате по-добрата обмяна на вещества. Също така за 30 минути ходене пеша ще изгорите между 150 и 200 калории, а ако го съчетаете с медитацията, ще постигнете двоен ефект – вътрешен покой и стройна фигура.

#За да практикувате медитативно ходене, в началото е добре да изберете по-спокойно място и да избягвате оживените булеварди. Ще се изненадате, когато дойде моментът, в който ще можете да се абстрахирате от всеки страничен шум, без значение от неговия интензитет. Добре е да изберете обувки с по-тънка подметка, за да придобиете по-голямо усещане за естествените движения на тялото. Важно е да не мислите за какъвто и да е маршрут в началото, защото това ще ви разконцентрира – просто вдигнете поглед напред и се движете сякаш по инерция. Също така в първите ви опити е нормално да нахлуват странични мисли в главата ви. Когато това се случи, се отърсете възможно най-бързо от тях. Можете да медитирате толкова, колкото желаете – от 10 минути до над час. И ако нещо в тази техника ви смущава, обещаваме, че скоро ще усетите вътрешния покой и намаленото напрежение. И ще ги оцените.