Знаете ли кои са най-големите заблуди, свързани с фитнес упражненията? Това са тези фрази, които вместо да ни мотивират, се превръщат в бариера по пътя към здравословното отслабване чрез спорт. Ето 6 фитнес фрази, които е добре да избягваме, ако искаме да имаме красива, слаба и стегната фигура:

#1 Тренирай като луд или си оставаш същият

Да се подлагаш на изтощително неистови усилия всеки път, когато се намираш във фитнес залата, е пълна глупост. Резултатите идват от непрекъснатите и постоянни тренировки, а не от свръхнатоварването. Тялото се променя в резултат на стимулирането му с течение на времето, а не от пренапрягането, което може сериозно да навреди на здравето ви. Така че, ако търсите ефект, проявете търпение и постояноство. Тренирайте редовно, съчетавайки упражненията с приличен модел на хранене и скоро ще останете доволни от резултатите.

#2 Избирай трудното или се прибирай вкъщи

Тренировките с висок интензитет не са за препоръчване. С тях рискувате дори да получите физическа травма. За да увеличите темпото, първо трябва да преминете през период на умерено натоварване, а едва след това постепенно да започнете да залагате и на скоростта. Правете всичко това под контрола на специалист. Леките кардио тренировки например увеличават притока на кръв към всички мускули, помагат да се чувствате по-енергични, като същевременно допринасят за по-доброто аеробно състояние на организма.

#3 Колкото по-силна, толкова по-красива

Всъщност това изобщо не е така! Тук говорим за две коренно различни понятия, и в никакъв случаи не бива да ги смесваме едно с друго. Да си силен и с оформена мускулатура съвсем не означава, че си постигнал съвършенството на красивата и слаба фигура. Човек може да е и със средно или наднормено тегло и отново да е силен. Да бъдеш силен е освобождаващо, защото вършиш ежедневните задачи по-лесно.

#4 Изтощен днес, силен утре

По-скоро вярното е друго – изтощен днес, утре с мускулна треска. А всички знаем колко неприятно е усещането за болезненост в мускулите два-три дни след тренировка. Разбира се, ако е минало достатъчно време от началото на първата ви тренировка и сте спазвали редовно графика, няма защо да се боите от мускулна треска. Въпреки това изтощителните и прекомерни физически упражнения не са добър избор дори и във втория случай.

#5 Яж чисто, тренирай мръсно

Идеята, че храната трябва да бъде абсолютно здравословна, а тренировките колото се може по-изтощителни, е крайност, която граничи с неблагоразумието. Парче торта преди или след тренировката съвсем не означава, че сте направили нещо нередно. Напротив, когато тренираме редовно, метаболизмът се усилва, което означава, че каквото и да ядем, няма да напълнеем. Важното е както храненето, така и спортуването да прилагаме с мярка.

#6 Поти се като прасе, за да се чувстваш като газела

Схващането, че потната тренировка е единственият, гарантираща добър ефект начин за отслабване, е далеч от истината. Бавното и ненатоварващо спортуване е много по-ефективно и ползотворно. Доказано е, че именно при бавните тренировки и умереното ходене, горим много повече калории отколкото при бързите движения и интензивните физически упражнения.