Петър Първанов е 25-годишен сноуборд учител, който започва да кара борд по пистите преди 11 години, но професионално работи като инструктор от 2016 г. Обича да практикува и други екстремни спортове, като катерене и скайлайн (ходене по въже на различна височина).

Днес Петър ни споделя ценни съвети и информация, която може да бъде полезна както на напълно начинаещи, така и на напреднали сноубордисти. Вижте от видео интервюто по-горе най-важното, което трябва да знаете, когато решите да започнете да карате сноуборд, както и допълнителна информация за първите стъпки в карането на сноуборд:

- Започваме с избора на дъска, автоматите, обувките и допълнителната екипировка.

- Дъската за един начинаещ се определя от височината и килограмите му. Късите дъски са по-подходящи за начинаещи, защото са по-маневрени и по-лесно се учат да правят завои с тях, а дългите са за напреднали, защото се търси скорост и стабилност.

- При избора на автоматите всеки начинаещ трябва да следи за няколко неща, а това са - твърдост, размер и начин на сглобяване към дъската.

- Твърдостта на автоматите варира от 1 до 10, като за начинаещи и средно напреднали са подходящи автомати с твърдост от 5. Размерът на автоматите зависи от големината на сноуборд обувката.

- При закупуването на сноуборд обувки има три фактора, с които трябва да се съобразим - начина на затягане, флекс и размер. Съществуват три различни начина на затягане на обувките:

С връзки - неподходящ за дами и неудобен при по-студено време;

Боа система - въртящо се кръгче с корда, чрез което се затяга обувката;

Fast Track системи - флексът при обувките варира от 3 до 10. За начинаещите най-подходящите обувки трябва да са с флекс около 3-4.

- Това, което остава на един начинаещ, преди да започне да кара, е да се оборудва с подходящо облекло и предпазна екипировка.

- Облеклото трябва да е на слоеве - термо блуза, полар и накрая водонепромокаемо яке, панталон и ръкавици.

- Предпазната екипировка е с каска, протектор за задните части и протектори за китките, защото там са най-често срещаните травми.

Петър Първанов има Фейсбук канал за любители на сноуборда - групата The Adventurer's Guidebook, където с неговия приятел и колега Мартин Антонов споделят различни видеа за сноуборд през зимата, а през лятото ще снимат за сърф и други екстремни спортове.