Една четвърт от жените избягват упражненията от страх да не бъдат съдени, сочат резултатите от ново проучване във Великобритания. Изследване показва още, че средностатистическата британка прекарва 3/4 от деня без да извършва физическа активност.

Сред най-любопитните резултати от изследването е, че 25% от жените страдат от "фитнес уплах" и се притесняват да тренират в залата от страх да не бъдат съдени и оценявани.

Почти половината от жените в изследването споделят, че в даден момент са се почувствали подложени на отрицателна оценка, когато са тренирали, като най-високият процент от тези жени е във възрастовата група 18-24 години - цели 70%, са се почувствали по този начин.

Снимка: iStock

37% от дамите смятат, че другите вярват, че не са "достатъчно добри" във фитнес упражненията, а 28% се опасяват, че хората смятат, че изглеждат "непривлекателно", когато тренират.

Проучването сред 2000 жени, поръчано от "Sure Women", също разкрива шокираща липса на физическа активност и движение през деня, което може да има сериозни последици за здравето. Резултатите разкриват, че средно жената във Великобритания е физически активна само четири часа на ден, което се равнява на 3/4 от будното време, прекарвано без активност.

Т. нар. "фитнес уплах" обаче не представлява най-сериозната причина за жените да избягват посещенията във фитнес залата. Топ 10 на причини да избягват тренировките оглавява липсата на достатъчно пари за фитнес и спортни занимания - 27%.