Почивка на палатка е несравнимо и уникално преживяване. Правилната подготовка и екипировка е ключът към предотвратяването на рискове и непредвидени затруднения. Предварителна подготовка, когато излизаме на палатка, означава точна екипировка. На първо място трябва да съобразим кое е оптималното количество екипировка, която да ни осигури комфорт сред непознати и все още диви места.

Ето нещата, от които имаме нужда:

Лична екипировка

Раница, вода, храна, лична карта, пари в брой, дъждобран или водоустойчиво яке, шапка, кърпа, слънчеви очила, сгъваем нож, прибори за хранене (чаша, чиния, вилица, лъжица), фотоапарат/камера (с резервни батерии), резервно бельо, топли дрехи и обувки за вечерта, тоалетни принадлежности (четка и паста за зъби, сапун), фенерче или челник (с резервни батерии), спрей срещу комари според сезона.

Качествена палатка

Обърнете внимание на възможностите й за проветрение и стабилността на циповете, от какъв материал е подът и каква е здравината на рейките и колците. Компромиси с качеството на палатката не се правят, та нали това е нашият дом през уикенда.

Допълнителни неща за палатката

Шалте или надуваем дюшек тип легло, помпа, чукче за забиване на колчетата, спален чувал или олекотена завивка, възглавница, джобно фенерче (служи като нощна лампа), висящ несесер за всички дреболии.

Неща необходими за комфорта навън

Сгъваема маса и къмпинг столове, хамак, чадър или тента, топка, фризби, федербал, карти, табла и други игри за децата и за "пораснали" деца.

Неща за готвенето на открито

Запалка и кибрит за огъня на открито, барбекю или газов котлон, скара, шишове, тенджера, тиган, кутии за съхранение на продуктите, които се затварят плътно, кафеварка, чували за смет. Брой туби бутилирана вода за всеки, достатъчна за пиене, за готвене, за миене и освежаване.

В ограден къмпинг не е необходимо да се взима толкова много багаж, затова трябва да се проучи какво може да се ползва на място.