Преди, по време и след тренировка е добре да осъществяваме серия от разтягания в продължение на 5 до 15 минути, в рамките на които допринасяме за тонизирането и отпускането на мускулите след физическо натоварване. 

Колкото и да ни се иска разтяганията да са ефективен метод за горене на калории, истината е, че от тях не се отслабва. 

Уви, опъването на краката и ръцете не е достатъчно усилие, за да може тялото да гори мазнините. Те ни помагат да бъдем по-гъвкави и да избегнем мускулната треска. 

#Числата говорят сами за себе си

След задълбочено проучване, установяваме, че при продължителна сесия разтягания, взаимстващи с Хата йога асаните, човек може да изразходва близо 69 кал./30 мин. с тегло от 70 кг. В действителност, броят калории е пропорционален на килограмите. Следователно, колкото по-слаб е човек, толкова по-малко калории гори, когато се разтяга. 

#Динамичните разтягания 

За разлика от обичайните статични разтягания, тези са сравнително по-динамични и ефективни от гледна точка на горене на калории, защото са близки с кардио-гимнастиката. Тя упражнява всички мускули и тонизира тялото. Чрез нея можем да изгорим между 135 и 155 калории на 15-минутна сесия. 

Що се отнася до #статичните разтягания 

Не бива да ги подценяваме или пренебрегваме, защото те са също толкова важни, колкото и самите упражнения. Чрез нея позволяваме на мускулатурата да се възстанови след тренировка, подобряваме кръвообращението и регулираме дишането.