През 1995 г. близнаците Майк и Боб Браян са на 17 и правят своя дебют на голямата сцена в спорта, като участват в U.S. Open. Днес те са на 41 години, но отново ще играят в турнира от Големия шлем.

Близнаците имат най-много титли на двойки в Open ерата, включително пет победи в U.S. Open. В последните 12 месеца братският тандем бе нарушен, защото през август 2018 г. Боб претърпя тежка операция за смяна на тазобедрената става.

„Болката беше невероятна! Не можех да ходя. Бях в инвалидна количка и с патерици. Мислех си, че никога повече няма да ходя нормално. Още по-малко пък да играя тенис. Много лекари твърдяха, че след операцията няма как да се върна към професионалния спорт“ – споделя Боб пред списание People.

В този период Майк продължава да играе и дори печели миналогодишния U.S. Open в тандем с 26-годишния Джак Сок.

Близнаците имат 1100 победи в турнирите на двойки, но въпреки това се вълнуват от предстоящия им първи мач в U.S. Open тази вечер (29 август).

Дуото признава, че с напредването на годините грижите за кондицията на тялото стават все повече.

„Трябва да се спазва диета и да се приемат нужните хранителни добавки. Нужно ни е много повече време за възстановяване. Та ние сменихме няколко поколения противници. Играли сме срещу Андре Агаси и Борис Бекер, а сега от другата страна на корта са играчи, чиято възраст е наполовина на нашата“ – признават Майк и Боб.

Както повечето близнаци, братята, прекарващи заедно цели 45 седмици от годината, имат своите трудни моменти.

„Комуникацията е всичко. Като близнаци ние имаме много добра комуникация помежду си“ – споделя Боб, а Майк добавя: „Връзката ни е изключително силна. Много по-удовлетворяващо е да победиш с най-добрия си приятел. С човека, с когото си заедно от първия си ден“.

Визитка:
Американците Боб и Майк Браян са родени на 29 април 1978 г. Най-успешното дуо в тениса има множество титли, включително златни медали от олимпиадата в Лондон (2012). Популярни са със скока за отпразнуване на победа, при който удрят гърдите си един в друг. Счита се, че за успехите им голям принос има тяхната „огледалност“ – Майк играе с дясната ръка, а Боб с лявата.

Боб се жени през 2010 г. и има три деца. Семейството живее във Флорида.
Майк сключва брак през 2012-та, но в началото на 2018 г. се развежда.