След месеци отлагане поради усложнената епидемиологична обстановка заради COVID-19, тази събота (17 октомври) най-после едно от най-обичаните състезания за планинско бягане и колоездене ще отбележи първото есенно издание в историята си.

Около 600 души ще застанат на старта на „Байк и рън за Чепън“ този уикенд, съобщиха организаторите от магазини „Стената“ и Община Драгоман. Тази година освен с есенната си дата състезанието е специално и с това, че 5 лв от таксата за участие на всеки състезател се дарява за каузата за възстановяване инфраструктурата на опожареното през януари тази година Драгоманско блато, едно от 11-те световно значими орнитологично важни места в България. 

На 4 октомври организаторите, съвместно със СДП „Балкани“, проведоха на терен доброволческа акция за почистване на блатото като част от подгряващите събития за надпреварата, бяха демонтирани и изнесени над 200 линейни метра опожарена и негодна дървена конструкция.

9-тия „Байк и рън за Чепън“ ще предизвика състезателите с добавени две нови дистанции, живописно трасе за бегачите и обърната посока на бягане. Всички дистанции и състезателни категории могат да се разгледат подробно на chepan.stenata.com.

И през тази година продължава програмата на състезанието за пълно минимизиране на пластмасовия отпечатък. Стъпки в това отношение бяха направени още през 2018 г., когато регистрираните близо 600 участника с радост се отказаха от пластмасовите шишета и чаши и наливаха вода в собствени съдове.

Организаторите поощряват всички и тази година да презареждат на подкрепителните пунктове с личните си канчета и бутилки. Освен това отпада раздаването на „свински опашки“ за закрепване на номерата на колоездачите и се заменят с конопена връв.

През 2020 г. на дневен ред е работа по маркировката: спиране на маркировъчната PVC лента и пълната й замяна с маркировъчни колчета и временен флуоресцентен спрей за маркиране. 

Онлайн регистрацията вече е затворена. Плащането на такса участие за вече регистриране ще може да се осъществи до 16 октомври, като препоръчително е да не се изчаква до последно. Остава възможна и регистрация на място на 17 октомври.

Вече записалите се могат да вземат стартовите си номера от 13 до 15 октомври от офиса на "Стената" на бул. "Александър Стамболийски" 20, вход от ул. "Лавеле" от 10 до 20 часа. Задължително е да носят попълнена и подписана декларация за освобождаване от отговорност. Записаните състезатели с платена такса за участие, които живеят извън София, ще могат да получат стартовия си номер на място преди състезанието от 8 ч. до 8.40 ч. в Драгоман.

Запазената марка на „Байк и рън за Чепън - емблематичното пътуване с вагон на БДЖ, в който участниците ще могат удобно да превозят велосипедите си до самия старт,  ще бъде от Централна гара София  с влакове:

 – София – Драгоман 7.15 часа от Централна ЖП гара, влак 10202

 – Драгоман – София 18.30 часа от Драгоман, влак 10211

Децата-състезатели в надпреварата за най-малките „Мини Байк и рън за Чепън“  отново ще се забавляват незабравимо благодарение на сдружение „Велоеволюция“ и ще могат да се пуснат по вълнуващата въжена градина, превърнала се вече в любима задължителна част от детската програма.

В рамките на програмата пред Община Драгоман ще се проведе форум “Да съчетаеш любовта към природата с професията - възможно е!“, посветен на възможностите за кариерно развитие в областта на опазване на околната среда за млади бъдещи специалисти. Събитието е организирано по проект „Бъдещи природозащитници - Свързване на управлението на европейския природен капитал с теренното изследване“, финансиран по програма „Еразъм +“ на Европейската комисия по направление К2 Стратегически партньорства. Целта е да се покаже на младите специалисти богатата палитра на дейностите за опазване на околна среда и корпоративна социална отговорност в сферата на бизнеса, неправителствените организации и държавните институции.