Колкото повече време прекарваме седнали в офисния стол, толкова повече тялото ни приема форма на... стол. Не си представяйте буквално крака като седалка, но гръбначният стълб определено търпи негативите от продължителната работа пред компютър. с времето се привеждаме все повече към монитора, раменете се отпускат, гръбнакът се изкривява, кръстът се измества наляво или надясно...

Снимка: iStock

За да намалите това негативино влияние, може да замествате офисния стол с фитнес топка. За да седите на нея, се изисква различен баланс и в тялото се активират различни мускули. Понякога работете прави или седнали на пода. 

Снимка: iStock

Отделяйте по 10 минути на ден за тези упражнения и тялото ви ще бъде тонизирано. 

1. Ключ
Спуснете дясната си ръка през дясното рамо към кръста. Лявата пък прокарайте отляво зад гърба. Опитайте да сключите дланите на двете ръце по средата на гърба. С това упражнение ще изправите гръбначния стълб. Продължителната работа пред компютър кара тялото неволно да се отпуска и изкривява. Така ще му помогнете да възвърне естествената си позиция.

2. Като струна
За да сте сигурни, че тялото ви е изправено, застанете до стената. Прилепете се плътно и следете дали тялото ви има 4 контактни точки с повърхността - тила, плешките, дупето и прасците.

3. Дъга на стола
Седнете в предната част на стола и извийте гръбнака назад, така че с рамене да докоснете облегалката. Нека погледът ви сочи към тавана. 

4. Пеперуда
Поставете длани на тила си, като лактите са изнесени настрани. Завъртайте тялото в талията наляво и надясно, като местите и погледа в съответните посоки. това упражнение ще осигури повече гъвкавост на кръста ви.