#Избягвайте еднообразните тренировки

Защо: Регулирането на интензитета, времето и вида на кардио тренировката, която правите редовно, е от съществено значение, което ще допринесе за бързи и ефективни резултати.

Как: Ако сте фен на дългото и умерено бягане или на еднотемповите тренировки, помислете за промяна на някои от вашите седмични сесии. Заменете монотонните упражнения с интервални тренировки с висока интензивност. Смяната на темпото оказва благотворен ефект върху работата на сърцето, мускулния тонус, дишането, осигурявайки балансирана тренировка на цялото тяло.

#Наблягайте на повече силови упражнения

Защо: Истината е, че мускулите на тялото ни се нуждаят от по-интензивни и постоянни усилия, за да подобрят и поддържат добрата си форма.

Как: Редуването на упражнения със и без гирички е от значение за поддържането на добрия мускулен тонус. В тренировъчните си сесии включвайте по-често упражнения, насочени към развиването и оформянето на определени мускули – вдигане на гирички, коремни преси, лицеви опори и т.н. За по-добър ефект сменяйте и редувайте теглото на тежестите, темпото на скоростта и броя на повторенията на всяко едно от упражненията. Идеята е по този начин да изпитате собствената си сила и издръжливост.

#Залагайте на разнообразието

Защо: Всеки следващ месец измисляйте нова фитнес програма, различаваща се от тази от изминалия. Например, ако до този момент сте наблягали повече на аеробните или силови упражнения, добре е сега да ги замените с йога, плуване, каране на колело или др. тип тренировка. Балансирането на различни спортни дейности е от съществено значение за поддържане на добр физическа форма, както по отношение на мускулатурата, сърдечния ритъм и правилното дишане, така и по отношение гъвкавостта на тялото.

Как: Гъвкавостта на тялото може да развивате и поддържате чрез различни тренировъчни сесии от сферата на каланетиката, йогата и аеробиката.

#Участвайте в състезания

Защо: Участието ви в различни спортни турнири и състезания ще мотивира и стимулира у вас спортния дух и желание за поддържане на добрата ви физическа форма.

Как: Намерете събитие, което ще е предизвикателство за вас и вашата издържливост, дух и воля. Добра идея са турнирите по маратон, тенис или футбол. Ако сте любители на въздушните спортове, бънджи или скачане с парашут също биха били добра идея да изпитате личните си качества, смелост и състезателен дух.

#Забавлявайте се 

Защо: 2/3 от жените спортуват повече, ако тренировката е разнообразна. Истината е, че много жени, които нямат нужда от отслабване, не намират нищо привлекателно в това да се потят и уморяват във фитнес залата. Те едва ли намират друга мотивация да го правят, освен ако тя не е свързана със забавни моменти.

Как: добро решение е да се запишете на курсове по зумба – най-новит хит в света на фитнеса. Зумба латино денс аеробика, комбинация от танц и кардио тренировка, която се различава с това, че докато тренирате се забавлявате. Създателят на този вид тренировка е инструкторът по аеробика Алберто "Бето" Перес. Той решава да съчетае полезното с приятното, като вкарва в часовете си оригинална латино музика и основните стъпки, характерни за тази музика, което превръща класическата аеробна тренировка и в час по танци, в който човек, без да обръща внимание, едновременно се научава да танцува и влиза във форма.