Швейцарската топка е голяма латексова топка, гъвкав и многофункционален спортен уред. Тя е подходяща за укрепване, стречинг, упражнения за баланс и стягане на мускулите. Освен това може да се използва вместо стол, докато работите на компютър, както и за релаксация от бременни, при настъпващи контракции и преди раждане. 

15-минутна тренировка с швейцарска топка може да направи корема ви стегнат и гладък, за да влезете във форма за лятото. Важно е да изпълнявате всеки ден, концентрирано и с правилно натоварване на различните части от тялото. 

 

Снимка: iStock

Първо загрейте с няколко упражнения за разтягане на краката и леко натоварване на коремната мускулатура. Завършете серията с няколко секунди планк.

Топката може да използвате като основа, на която да слагате краката си при повдигания. Заради сферичната й форма, тя изисква максимален баланс и премереност на движенията. Това придава допълнителна трудност на изпълнението им, което може да е само във ваш плюс. 

1. Лицеви опори с топка

Заемете изходна позиция за опори, като поставите краката си върху топката. Внимавайте стъпалата да са близо едно до друго. Така по-лесно ще пазите баланс. 

Снимка: iStock

 

2. Наклони от свещ
Изправете тялото си, като насочите краката към тавана. Помагайте си с ръце, за да се повдигнете. Топката трябва да е поставена на такова разстояние от тялото ви, че да можете да я докосвате с пръстите на краката. Използвайте я за опорна точка, която да докосвате с крака. 

Снимка: iStock