Пролетта най-сетне ни се разкри с красивата си осанка и с цялата си прелест и жизнерадост ни дари с цъфтящата си усмивка. И действително, сезонът на уханията ни прави по-щастливи, ведри и креативни, по-весели и усмихнати. Затова, нека се възползваме от времето и да се опитаме да се смеем по-често.

Докато ние, големите, се смеем максимум 7-8 пъти дневно, мъниците ни се заливат от смях между 400-500 пъти на ден. Смехът не само заздравява мускулите на стомаха и ни развеселява, но и ни прави по-здрави. Тези му прекрасни функции го превръщат в един от най-добрите приятели и лекар на човека.

•Само 1 минута смях на ден се равнява на 45 минути пълноценен релакс;

•Смехът може да се определи и като специфичен масаж, тъй като задейства и отпуска над 80 мускула – движат се раменете, гръдният кош, диафрагмата пулсира, шийните мускули и тези на гърба се отпускат, а лицевите се разтягат (което, между впрочем, помага и при облекчаване на главоболието);

•Когато се смеем и се чувстваме щастливи, отделените ни в тялото ендорфини подобряват общото състояние на организма и балансират кръвното налягане.

•Смехът, стимулирайки хормоните на щастието, действа като същински антидепресант и замества каквито и да е видове лекарства;

•Смехът е доказан терапевтичен метод и ни лекува от най-нашумелия бич на съвремието – стреса.

Смехът укрепва имунната система, намалява стресовите хормони – кортизон и адреналин, и увеличава съдържанието в кръвта на хормона на щастието ендорфин.

Пляскайки с ръце, правим акупунктура на точно определени точки на дланите, които също стимулират хормона на щастието.

•Интересен факт е, че от две години насам и у нас навлезе смехотерапията като метод, който лекува, разведрява и ни спасява от лошото настроение. Основната цел, залегнала в терапията, е участващите в нея да бъдат накарани да се смеят без причина. Според психолозите всеки един от нас може да експериментира сам вкъщи с този метод и да се увери в неговото удивително влияние върху настроението си;

Затова когато сме потиснати, мъчно ни е или се чувстваме в кофти настроение, просто трябва да започнем да се смеем..., ей така, без причина и... да попляскаме с ръце. Колкото и да ни звучи странно, психолозите ни уверяват, че ще се заразим сами със собствения си смях и ще се смеем в продължение на цели няколко минути.

Пък и, апропо, какво ни пречи да се поглезим с една добра комедия или да излезем на среща с весела компания! ;)